Linkovi

U iščekivanju sutrašnjeg obraćanja predsjednika Busha Kongresu i američkom narodu...27/1/03. - 2003-01-27


Sutrašnje obraćanje predsjednika Busha Zastupničkom domu i Senatu nastavlja dugu tradiciju odnosa izvršne i zakonodavne vlasti. Naime, prema odredbama američkog Ustava, svaki američki predsjednik mora s vremena na vrijeme komunicirati sa Kongresom - izvještavajući ga o stanju nacije i drugim pitanjima koje on smatra neophodnim i primjerenim. Ustav ne daje nikakve dalje upute, ali je predsjednička poruka uobičajeno nazvana Stanje nacije, postala godišnji politički ritual. Tradicija je odpočela sa prvim predsjednikom, Georgeom Washingtonom, koji je lično prenosio svoje poruke. To lično predsjedničko obraćanje je napušteno u vrijeme trećeg predsjednika Sjedinjenih Država Thomasa Jeffersona. Kako objašnajava univerzitetski profesor Alan Lichtman, Jefferson je smatrao da lično obraćanje predsjednika u sebi nosi previše kraljevskog.

ALAN LICHTMAN Tako je Jefferson 1801 odlučio da se neće lično pojaviti pred Kongresom, nego će uputiti pismenu poruku. I to je bio razlog da se praksa promjeni, nakon što je Jefferson nastavio da svoje poruke prenosi pismeno, sve dok drugi veliki lider nije došao na scenu - Woodrow Wilson.

Predsjednik Wilson je izašao pred Kongres 1913, kako bi iznio svoj prijedlog za reguliranje ekonomije. Sljedeći predsjednik koji se lično pojavio pred Kongresom bio je Franklin D. Roosevelt, čiji je govor prvi uživo prenošen preko radija.

ALAN LICHTMAN Ustav kaže - informirati Kongres. Ali, svaki pametan političar zna da ukoliko ima priliku da govori Kongresu, u stvari govori cijelom američkom narodu. I zaista, predsjednici su koristili godišnje poruke ne samo da informiraju Kongres nego da u javnosti promoviraju svoj program.

Abraham Lincoln je, ustvari, svoju godišnju poruku 1862. iskoristio za napade na ropstvo, govoreći da bez ropstva ne bi bilo Američkog gradjanskog rata. Franklin Roosevelt je u svom obraćanju obznanio čuvenu Povelju o ekonomskim pravima, Harry Truman je pred Kongresom objašnjavao takozvani Pošten dogovor i Lyndon Johnson je 1960-tih predložio novi zakon o gradjanskim pravima i objelodanio napore na iskorjenjivanju siromaštva.

Lyndon Johnson: I ova administracija, danas, ovdje i sada, proglašava bezuvjetni rat siromaštvu u Americi...

Kada je prošle godine govorio Kongresu, samo 4 mjeseca nakon terorističkih napada, 11 septembra, jedna od najvećih tema predsjednika Busha je bio rat protiv terorizma - mada je govorio i o drugim, unutarnjim ekonomskim pitanjima. I dok se očekuje da ove godine nastavi sa promoviranjem unutarnjeg programa, glavni dio njegovog govora, vjerovatno će biti objašnjavanje razloga mogućeg rata protiv Iraka, s obzirom da se predsjednik Bush obraća Kongresu samo dan nakon izvještaja inspektora UN-a Vijeću sigurnosti UN-a, o njihovim nalazima u Iraku.

XS
SM
MD
LG