Linkovi

Otisci prstiju da se opravda traženje azila, 15/1/03. - 2003-01-15


Svaki tražitelj azila i svaki ilegalni imigrant, kojeg policija uhapsi na bilo kojem mjestu u EU, a takodje i u Norveškoj i na Islandu, od danas je dužan, pored svih ostalih podataka, dati i svoje otiske prstiju, koji se dalje obradjuju u centraloj banci podataka u Luxembourgu.

Ti podaci biće dostupni vlastima širom EU, a baza tih podataka uspostavljena je s namjerom da se može ući u trag svakom tražitelju azila i svakom ilegalnom imigrantu.

Otisci prstiju uzimaće se svakome- čak i djci od 14 godina i biće čuvani deset godina. Opisani sistem, imena Eurodac, već izaziva kritike- tako organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da se ilegalni imigranti i tražitelji azila tretiraju kao kriminalci, a da se usprkos tomu, EU neće moći, sačuvati od došljaka.

Evropska komisija odbija primjedbe i tvrdi da ovi podaci neće biti za široku, nego vrlo limitiranu upotrebu i sredjivanje podataka o oko 400 hiljada potražitelja azila, koji svake godine zakucaju na vrata Unije.

Usrpkos kritikama, Eurodac je danas stupio na snagu, s tim da je jedan od glavnih argumenata bio strah Grčke, koja predsjedava Unijom u narednih šest mjeseci, da bi, kao najjužnija članica, morala sama podnijeti najveći teret izbjeglica iz Iraka, pred mogući rat u Zaljevu.

XS
SM
MD
LG