Linkovi

Iran se boji iračkoga rata, 9/1/03. - 2003-01-09


Boraveći u posjetu Grčkoj, iranski ministar vanjskih poslova Kamal Kharazi je rekao da problmi kao što su izbjeglice, upotreba kemijskog i biološkog oružja , kao i pitanje buduće vlade u Iraku, briga su ne samo za Iran, iračkog prvog susjeda, već i za druge zemlje koje graniče s Irakom.

KHARAZI: Svakako da smo jako zabrinuti zbog izbijanja rata s Irakom, jer smo mu susjedna zemlja i jednostavno imamo i mnogo pitanja u vezi s budućnošću te zemlje. Svaki rat u Iraku imao bi direktan utjecaj na Iran. Ona najsigurnija posljedica su izbjeglice koje bi se slile u Iran, ali bi bilo i mnogo drugih stvari buduća vlada u Iraku, deportacije, kemijsko oružje, i mnoge druge stvari koje predstavljaju problem za sve okolne zemlje. Zato smatramo da bi se u slučaju rata, morale konsultirati o tome i Iraku susjedne zemlje.

Gospodin Kharazi je takodjer rekao da, s obzirom da do sada Irak suradjuje s inspektorima UN-a, rat nije neophodan, i dodao kako vjeruje da Evropska Unija ima isto stajalište. Ministar vanjskih poslova Irana se inašče u Atheni sastao sa svojim grčki kolegom Papandreuom. Grčka trenutno predsjedava Evropskom Unijom.

PAPANDREU : Mi očekujemo potpuno poštivanje rezolucija UN-a od strane Iraka. To bi značilo jednu diplomatsku pobjedu za medjunarodnu zajednicu, a takodjer bi bilo način da se izbjegne rat. Gospodin Papandreu planira povesti jednu misiju zemalja Evropske Unije u arapske zemlje, i u Iran, u roku slijedećih nekoliko nedjelja, a sve u cilju promoviranja načina da se izbjegne rat. Medjutim izvještaj inspektora Un-a Vijeću Sigurnosti, planiran za 27 januara, bit će, kako se vjeruje, ključni trenutak u odlučivanju Washingtona da li krenuti u rat proitiv Iraka ili ne.

XS
SM
MD
LG