Linkovi

Bushov novi ekonomski plan - za i protiv! 9/1/03 - 2003-01-09


Novinar Glasa Amerike David Borgida razgovarao je sa James Dykom iz Republikanskog nacionalnog komiteta i Peterom Orszagom za instituta Brookings, o argumentima za i protiv Stimulativnog Ekonomskog Plana kojeg predsjednik Bush predlaže Kongresu na usvajanje.

BORGIDA: Kao predstavnik Republikanskog Nacionalnog Komiteta, gospodine Dyke recite nam u najkraćem - zašto je ovo, kako je rečeno, najbolji plan za Ameriku i šire?

DYKE: Jedna od važnih stvari je to da je ovo plan za sve Amerikance. Mi smatramo da je važno da Washington ne bude taj koji bira dobitnike i gubitnike i odlučuje ko su pravi ljudi, a ko to nije. Ovo je plan za sve Amerikance, kojim se promovira uključivanje potrošača u pitanja naše ekonomije, kojim se promovira investiranje, kojim se nezaposlenima pomaže da nadju posao kada ga traže. Važno je i imati izvore zasve to, kao i dati ljudima da zadrže više svog zaradjenog novca. To je, mislim, temeljna razlika kako na ovaj proces gledamo mi, za razliku od toga kako Demokrati gledaju na to. Mi u osnovi vjerujemo da taj novac pripada gradjanima i da oni treba da su u stanju da zadrže više svog vlastitog novca.

BORGIDA: Peter Orszag, iz instituta Brookings u Washingtonu, kakvi su vaši prvi utisci o ovom planu?

ORSZAG: U osnovi, problem je u tome da taj plan neće mnogo učiniti da se ekonomija pokrene u 2003. godini, kada upravo trebamo pomoć. Prema procjenama same administracije, od strane njihovog Vijeća Ekonomskih Savjetnika, u ovoj će godini biti kreirano tek 190 hiljada novih radnih mjesta. To je - ništa! Osim toga, to nije pošteno: za 50 procenata poreskih obveznika, poreske olakšice će ići do 100 dolara ili manje. Dvije trećine poreskih obveznika će dobiti manje od 500 dolara. Svako će možda dobiti neku olakšicu, ali to nije tako mnogo, i prema tome, to stvarno ne pomaže ekonomiji Sjedinjenih Država. A imaće posljedice po svjetsku ekonomiju, jer ekonomije drugih zemalja zavise od od zdravlja američke ekonomije. Ako mi našim brodom ne upravljamo dobro, neće moći ni druge zemlje.

DYKE: Mislim da je stvarni problem u tome što Demokrati žele da za pomoć izaberu odredjene socijalne krugove Amerikanaca. Mi, medjutim, mislimo da je to loša ideja. Ja mislim da je to pogrešna politika. Mi smatramo da svi Amerikanci treba da zadrže više svog novca. Mi smatramo da je to - dobra politika. Mi vjerujemo da to ima smisla i mi smo uvjereni da je to pošteno. Mi smatramo da je nepošteno duplo oporezivanje prihoda od akcija, što je neproprocionalno plaćano od strane onih koji imaju više - i da to treba biti eliminirano, te da treba biti plaćati samo na glavnicu. Mi, dakle, ovaj plan smatramo dobro izbalansiranim planom kojim će se stimulacija tržišta stvarati i na kratke i na duže staze. Demokrati iz Zastupničkog Doma su takodje predložili neku vrstu plana, ali ja nisam siguran da ga svi Demokrati podržavaju. Sa njihove strane još nismo čuli ništa osim da im se ne svidja Bushov ekonomski plan. Ali oni su to govorili još i prije nego je Bushov plan zaista ugledao svjetlo dana.

BORGIDA: To je tačno, i zato sada riječ dajemo vama, gospodine Orszag. Jasno je da vam se ne dopada Bushov ekonomski plan. Kakav bi se plan vama dopao? Šta bi bili njegovi ključni elementi?

ORSZAG: Mislim da je ključna stvar koja nam je potrebna to da efektno oživimo ekonomiju u 2003. godini, a da zatim našu fiskalnu gradjevinu popravljamo na duže staze. Predloženi plan ne čini ništa od toga. On ne pokreće ekonomiju u 2003. godini, a u narednih 10 godina će koštati najmanje 674 milijarde dolara, u vrijeme kad smo već suočeni sa velikim finansijskim bezdanom. Ono što bi sada trebalo učiniti je da pokrenemo ekonomiju, a zatim da počistimo taj fiskalni nered. Ako to ne uradimo, ako ne očistimo taj fiskalni nered koji će se nadvijati nad nama u narednih 10 godina - onda će druge zemlje morati da plate tu cijenu. Jer, kad mi imamo veliki budžetski deficit, to nas prisiljava da mnogo više pozajmljujemo iz inostranstva.

BORGIDA: Za kraj i sasvim kratko, šta će se dešavati naednih nedjelja i mjeseci? Biće mnogo različitih kompromisa na Kapitol Hilu.

DYKE: Prva stvar koja je potrebna je da Demokrati izadju sa onim za šta se oni zalažu. Bilo je, pred izbore, mnogo govora o povećavanju poreza. Nakon izbora se nije govorilo mnogo o tome, ali to nije sasvim jasno. Peter je u pravu, neki Demokrat iz Zastupničkog Doma su izašli sa jednim planom iz kojeg stoje. Medjutim, o tome ništa niste čuli od demokratskih predsjedničkih kandidata, kao ni od senatskih Demokrata. Mislim, dakle, da Demokrati moraju jasno reći za šta se zalažu.

BORGIDA: Isto pitanje i za vas, gospodine Orszag...

ORSZAG: Demokrati su predložili plan. On je mnogo bolji od plan kojeg je predložila administracija. I, mislim, ono što ćemo vidjeti - kad se pokaže da je neprihvatljiva cijena koju treba platiti za taj plan administracije -jeste to da taj plan neće biti usvojen.

XS
SM
MD
LG