Linkovi

Izručenje Milutinovića -dobar potez, ali ne i posljednji, 8/1/03. - 2003-01-08


Tražimo da Milan Milutinović bude izručen što je prije mogće. Taj će korak biti dobrodošao, ali njime neće biti završene obaveze Beograda da potpuno suradjuje", upozorio je na današnjoj pres konferenciji glasnogovornik Tribunala, Jim Landale. Glasnogovornica tužiteljstva, Florence Hartmann dodaje da, prema informacijama tužiteljstva, u Srbiji živi bar 12 bjegunaca od medjunarodne pravde. Dodala je da tužiteljstvo i dalje radi na izručenju generala Hrvatske vojske Ante Gotovine, za kojg se vjeruje da boravi na teritoriju BiH.

Ona je podsjetila da su tužitelji tražili da generala Janka Bobetka u Zagrebu pregleda nezavisni liječnički tim kako bi ocijenio je li sposoban za pojavljivanje pred Tribunalom, te da je vijeće zaduženo za njegov slučaj izdalo nalog čiji sadržaj, još uvijek nije dostupan javnosti.

Tokom 2003. godine biche okončana četiri tekuća sudjenja – protiv generala Stanislava Galića(Sarajevo), Radoslava Brdjanina (Bosanska Krajina), Simića i ostalih (Bosanski Šamac) te Milomira Stakića (Prijedor). U slučaju Slobodana Milossevicha, tuzzitelji nastavljaju dokazni postupak sa svjedočenjima o zločinima u Dubrovniku i Vukovaru. U skoro vrijeme se očekuju presude Biljani Plavšić te Mladenu Naletiliću-Tuti i Vinku Martinoviću-Šteli kao i definitivne odluke Žalbenog vijeća u slučajevima Omarska i Čelebići.

Tokom ove godine održaće se rasprave o žalbama u predmetima Krstić, Kordić-Čerkez, Krnojelac i Vasiljević, a očekuje se i odluka o tome hoće li biti ponovljeno sudjenje Tihomiru Blaškichu. Uz ove predmete koji su u toku, još 26 optuženih u pritvoru čeka na početak sudjenja.

Prema dosadašnjim najavama sudaca, jedno od prvih novih sudjenja moglo bi biti ono protiv Momčila Krajišnika.

Naredne sedmice će predsjednik, sekretar i glavna tužiteljica Tribunala u Sarajevu imati susret sa predstavnicima Ureda Visokog predstavnika o uspostavi posebnog sudskog vijeća, u okviru državnog suda Bosne i Hercegovine, koje će se baviti ratnim zločinima. Prema najavama,To vijeće bi sudilo počiniteljima "srednjeg i nižeg ranga".

XS
SM
MD
LG