Linkovi

Vizija iz proslosti - za stabilnost u buducnosti, 7/1/03 - 2003-01-07


Sudechi prema izjavi grčkog ministra vanjskih poslova, Georgea Papandreoua njemačkom listu «Zuedeutsche Zeitung», opcija o kojoj se u Atini, koja u narednih šest mjeseci predsjedava Europskom uninjom, ozbiljno razmisslja jeste – balkanska federacija.

TEXT: Grčki je šef diplomatije u intervjuu njemačkom dnevniku rekao da «zemlje Balkana moraju imati budućnost u Europi i za našeg predsjedavanja Unijom mi bi smo ubrzali taj proces; u Grčkoj se učestalo diskutuje o federaciji Balkanskih država-Europska unija daje nam mogućnost korištenja ove vizije iz prošlosti, za buduću stabilnost regije».

Atini je, tokom predsjedavanja Unijom, jedan od prioriteta i davanje značajnog doprinosa nastupu Europske unije prema pet zemalja regije- Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji/ Crnoj Gori, što bi se, prema planu, usaglasilo do solunskog samita zemalja regije i EU, i to u vidu nove, ojačane integracijske politike.

Koncepcija «federacije» neočekivana je stoga što su se u svim dosadašnjim istupima predstavnici Grčke i Europske unije izjašnjavali o integracijskim perspektivama zemalja regije, ističući da će re-unifikacija Europe biti završena tek s ulaskom balkanskih zemalja u Uniju, te da che EU ubrzati postojeći proces stabilizacije i pridruživanja.

Europska unija, prema dosadašnjoj praksi, tretira svaku zemlju prema vlastitim dostignućima i uspjesima a posljednji grčki prijedlog, iako neformalan, dovodi službenu politiku Brisela pod znak pitanja. Umjesto zvaničnih komentara istupa grčkog šefa diplomatije, u sjedištu Unije se čuje podsjećanje da je riječ o ideji koja je već neko vrijeme u opticaju i o kojoj se intenzivno razmjenjuju mišljenja " na svim nivoima".

XS
SM
MD
LG