Linkovi

Na jugu Iraka ubijene tri osobe. 26/12/02 - 2002-12-26


Irački vojni zvaničnici kažu da su prilikom današnjih američkih i britanskih zračnih napada na jugu Iraka ubijene tri osobe, a da ih je 16 povrijeđeno. Iračke zvanične novinske agencije prenose riječi glasnogovornika koji je kazao da su ratni avioni bombardirali civilne mete u dvije provincije, uključujući Basru. Nije bilo neovisnih potvrda ovog iračkog izvještaja. Zvaničnici američke vojske kažu da su koalicioni avioni napali objekte iračkog vojnog zapovjedništva u zoni zabrane leta na jugu Iraka. Iz američkog centralnog zapovjedništva kažu da su korištene precizno navođene rakete kako bi se pogodili irački vojni zapovjedni objekti u blizini Talila, 280 kilometara jugoistočno od Bagdada. Do zračnih napada je došlo nakon što su irački vojni avioni ušli u zonu zabrane leta. Irak se u posljednje vrijeme žali na povećan broj zračnih napada u dvije zone zabrane leta, govoreći da Sjedinejen Države vode, kako su to naveli, neobjavljeni rat protiv Iraka.

Šef iračkog odjela za vezu unutar UN-ovog tima inspektora, je izjavio da nema dokaza koji bi potkrijepili američke i britanske tvrdnje da Irak krije zabranjeno oružje za masovno uništavanje. Hossam Mohammad Amin je kazao da inspekcije podržavaju iračke tvrdnje da Iran ne posjeduej takvo oružje i da nema programam za njhov razvoj. Nije bilo reagianja na izjavu gospodina Amina. U međuvremenu inspektori Ujedinjenih naroda, nastavljajući rad na utvrđivanju činjenica vezanih za naoružanje Saddamovog režima, danas su u Bagdadu razgovarali sa prvim čovjekom tamošnjeg Tehničkog univerziteta Mazanom Mohammadom Alijem. Predsjednik Tehnološkog univerziteta je, nakon razgovora sa inspektorima UN-a, za katarsku satelitsku televizijsku mrežu al-Jazeera rekao da su ga oni pitali o odnosima univerziteta sa različitim ministarstvima i tražili od njega da im da imena i navede dužnosti određenog broja univerziteskih zvaničnika. Gospodin Mazan Mohammad Ali je takođe rekao da su stručnjaci Ujedinjenih nacija posjetili odsjek hemijskog inžinjeringa i obišli više laboratorija.

Nadbiskup od Canterbery-a Rowan Williams, duhovni vođa Engleske crkve, u prvom božićnom obraćanju na toj visokoj crkvenoj dužnosti, upozorio je vlade Britanije i Sjedinjenih država na posljedice mogućeg rata protiv Iraka. U poruci emitiranoj na britanskom radiju, nadbiskup je pozvao na mir i takođe upozorio da u svakom ratu ginu nevini, bez obzira na to kako i koliko su obavještajni podaci i tehnologija postali sofisticirani. Jasno aludirajući na američkog predsjednika Geroga W. Busha i britanskog premijera Tonny Blair-a, nadbiskup Rowan Williams je rekao da društvo ne smatra pametnim ljude koji zajednici odmažu time što prave velike greške.

Komisija za ljudska prava pri turskom parlamentu saopštila je da se protivi mogućem ratu kojeg bi Amerika predvodila protiv Turskoj susjedne zemlje - Iraka.U jednoj neobavezujućoj deklaraciji ova Komisija navodi da Turska ne bi trebalo da bude umiješana u jedan takav rat. Do donošenja pomenute deklaracije dolazi u trenutku kad u Tursku, na razgovore o produženju ekonomske pomoći toj zemlji, dolaze podsekretar u američkom Ministarstvu finansija John Taylor, i podsekretar u State Departmentu Marc Grossman. Turske novine špekuliraju da bi Washington Turskoj mogao ponuditi paket pomoći vrijedan 5 milijardi dolara. Ta pomoć bi, medjutim, bila vezana za tursku saglasnost za pojačano vojno prisustvo Amerike u Turskoj, uključujući i korištenje turskih zračnih baza, te davanje prava američkoj vojsci da rasporedjuje i prevozi snage preko turske teritorije. Tursko Vijeće za nacionalnu sigurnost sastaje se sutra da bi razmatralo ovo pitanje.

XS
SM
MD
LG