Linkovi

Sjevernokorejska vlada u Pyongyangu objavila je da ponovo reaktivira nuklearni reaktor. 24/12/02 - 2002-12-24


Sjevernokorejska vlada u Pyongyangu objavila je da ponovo reaktivira nuklearni reaktor Youngbayoun kako bi počeli proizvodnju elektroenergije, a danas su skinuti i posljednji pečati i uklonjene kamere za medjunarodnu kontrolu tog pogona. Prvi susjed, južnokorejski predsjednik Kim Dae-jung, sa zabrinutošću je o tome govorio na sjednici vlade u Seoulu.

Ovo sjevernokorejsko nuklearno pitanje sve je gore svakog jutra kad se probudim i veoma nas brine, rekao je gospodin Kim i nastavio:

U više smo navrata rekli, te nekoliko puta to stavili u naše dokumente da se nikada nećemo složiti sa sjevernokorejskim naporima na proizvodnji oružja za masovna uništenja, uključujući rakete ili nuklearno oružje i to je apsolutno jedan od uslova za naše dalje medjusobne razgovore.

Uprkos ovom neslaganju po pitanju nuklearnog naoružavanja, dvije zemlje su danas vodile radne razgovore na vojnom nivou - o pitanjima zajedničke željeznice, odnosno o tome kako ponovo uspostaviti prugu preko teško utvrdjene medjugranične zone. Ovakvi razgovori često posluže i za prenošenje diplomatskih ponuda. Sjeverna Koreja, kako navode tamošnji izvori, optužuje Sjedinjene države da Korejski poluotok guraju na ivicu nuklearnog rata, dodajući, medjutim da je sjevernokorejska vojska u stanju da se suprotstavi svakom neprijatelju.

Govoreći juče na brifingu u Pentagonu, američki državni sekretar Donald Rumsfeld je, naglasivši da još uvijek diplomatiju smatra sasvim razumnim sredstvom za kontakt sa Sjevernom Korejom, ukazujući na razliku kada je riječ o Iraku gdje višegodišnja diplomacija nije dala rezultata. Medjutim, gospodin Rumsfeld je upozorio Sjevernu Koreju da su, ako treba Sjedinjene Države spremne da vode dva paralelna regionalna rata.

I nema razloga da se Sjeverna Koreja osjeća samouvjerenijom zbog toga što je pažnja cijelog svijeta usmjerena na sukob sa Irakom, zaključio je američki ministar odbrane.

Sjeverna Koreja još nije odgovorila na primjedbu ministra Rumsfelda, koja je u Seulu primljena kao ponovno iznošenje američke doktrine, a ne kao znak da Washingon odbacuje svoj zahtijev za miroljubivo riješenje drugog nukelarnog problema sa Sjevernom Korejom u ovoj deceniji.

XS
SM
MD
LG