Linkovi

Predsjedništvo BiH u New Yorku, 11/12/02 - 2002-12-11


Predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, SR Jugoslavije, Makedonije i Albanije uputili su jučer apel liderima Europske unije pred njihov susret u Copenhagenu, tražeći da se jasno naglase perspektive približavanja zemalja regiona - Europskoj porodici naroda. Reakcije, koje stižu su pomješane, a medju njima ima i ohrabrujućih u smislu dodjeljivanja statusa promatrača za BiH. U ime BiH, pismo upućeno EU podpisao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mirko Šarović, koji je, trenutno, sa druga dva člana Predsjedništva u New Yorku, gdje su danas razgovarali sa Generalnim sekretarom UN-a Kofi Annanom. Tim povodom, Sulejman Tihić je za Glas Amerike na jezicima naroda u BiH, dao telefonski intervju, u kojem se prvo pitanje odnosilo na spomenuto pismo.

S.TIHIĆ: Mi smo u ovom pismu željeli da, u prvom redu, istaknemo svoju opredjeljenost ka učlanjenju u EU, da još jdnom potvrdimo stabilnost ovog regiona. U pismu stoji da još jednom potvrdjujemo medjunarodno priznanje i nepovrjedivost granica i obavezu povratka svih na svoje, suradnju sa tribunalom, itd. Željeli smo da pokažemo da smo i mi po shvatanjima i gledanjima dio Evrope. Očekujemo od njih pozitivnu reakciju

VOA : EU će sa novom godinom postati inače prisutnija u BiH, jer će umjesto UN-a ona preuzeti trening bosanske policije. Povodom završetka 10-to godišnjeg mandata UN-a u BiH, vi ste danas, odnosno sve tri čalana Predsjendištva razgovarali sa generalnim sekretarom UN-a Kfi Ananom, a sutra ćete biti i na zasjedanju Vijeća sigurnosti tim povodom. Kažite nam prvo šta je bilo na današnjem susretu sa generalnim sekretarom UN-a.? S.TIHIĆ: Sve tri člana Predsjedništva su pozitivno ocjenili misiju UN-a u BiH. Sama činjenica da je Misija prestala govori da je BiH postala samostalna, stabilna i samoodrživa država. To je i znak svim medjunarodnim faktorima i UN-u da BiH može dalje da funkcioniše normalno i da bude partner i UN-u i drugim. Mi smo, iskoristili priliku da istaknemo da je i dalje BiH potrebna pomoć medjunarodne zajednice kroz rad brojnih agencija. Istakli smo značaj saradnje sa Haškim tribunalom, upoznali Generalnog sekretara sa činjenicom da je već konstituisana zakonodavna vlast u BiH na nivoima entiteta i na nivou države, da su usvojeni proračuni i na nivou entiteta i na nivou države, prema tome da nova vlast koja je izabrana, da ona ide velikim koracima naprjed, i da one sumnje i strahovi koje su neke snage pothranjivale u medjunarodnoj zajednici ne stoje.

VOA:...povratkom tri nacionalne stranke na vlasti podsjećanjem na 1992...

S.TIHIĆ: ...To je daleko od 1992 godine i nema nikakvih razloga na ta podsjećanja. Uostalom, pokazalo se - mi smo veoma brzo konstituisali zakonodavnu vlast, usvojili proračune...znate, prošla vlast je državni proračun usvojila u julu, a mi u demembru.

VOA: Kakve su rekacije generalnog sekretara UN-a, gospodina Annana?

S.TIHIĆ: Gospodin Annan je pozitivno ocjenio dosadašnje aktivnosti i rezultate koje smo postigli i zaželio nam da nastavimo tim pravcem.

VOA: Sutra se specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN-a Jacques Klain oprašta od svoje misije u BiH. Njegb boravak će uz sve što je postigao, biti upamćen i po kontroverznoj izjavi da BiH nikada i nije bila neka država. Ja pitam vas - Koliko je danas BiH država, sa dva entiteta i slabom centralnom vlašću, koja, se uz to teško konstituiše nakon izbora i pobjede nacionalnih stranaka.

S.TIHIĆ: BiH je uvijek bila država i ona je hiljadu godina država i to što gospodin Klain nije znao... VOA: ...malo istorije... S.TIHIĆ: ...malo istorije, medjutim, gospodin Klain je, ipak, dosta učinio i za Bosnu, kao šef te misije i u OHR-u i on će ostati zapamćen kao čovjek koji je pomogao Bosni, njenim narodima. Svi će ga se sjećati po saobraćajnim tablicama, jedinstvenom pasošu, graničnoj službi...

VOA: Šta se može uraditi na jačanju državne vlasti, sobzirom da u tom pogledu dolaze brojne primjedbe medjunarodne zajednice, kada je u pitanju BiH i njeno funkcioniranje. Na kraju, krajeva, to je i medju uvjetima za ulazak u EU.

S.TIHIĆ: Donesen je zakon, istina donio ga je Visoki predstavnik, o novom Vijeću ministara, njegovoj strukturi, organizaciji i nadležnosti. To će omogućiti da BiH može da funkcioniše kao normalna država.

VOA: Vi ste i predsjednik SDA BiH, a upravo večeras Predsjedništvo Stranke za BiH u Sarajevu govori o učešću u organima vlasti i suradnji sa SDA. Šta očekujete u pogledu koalicije i kandidata za premijera.

S.TIHIĆ: Kada je u pitanju suradnja sa Strankom za BiH mi očekujemo da ćemo postići sporazum koji će odgovarati interesima obje stranke, prvenstveno interesima svih gradjana i naroda, jer smatramo da je potrebno imati vladu koja će imati stabilnu većinu. Za tu stabilnu većinu potrebna je i podrška Stranke za BiH. Očekujemo sporazum koji će odgovarati izbornim rezultatima. Što se tiče predsjednika vlade države BiH tu su još sve opcije u igri. Jošč nismo dobili definitivni odgovor Stranke za BiH kada je u pitanju ponuda za doktora Silajdžića. Ukoliko gospodin Silajdžić to ne prihvati, kako sada izgleda, SDA ima svog kandidata, istina i HDZ BiH.

VOA: Možete li nam reći ko su kandidati SDA?

S.TIHIĆ: Ne za sada, imamo dva kandidata u igri, pa dok se još ne oprdjelimo, ne bih.

VOA: Ko je kandidat HDZ-a za premijera BiH?

S.TIHIĆ: HDZ BiH je jasno rekao da je to Bariša Čolak.

XS
SM
MD
LG