Linkovi

Koalcija SDS i SDA je nešto prirodno i logično - kaže Miodrag Živanović. 29/11/02 - 2002-11-29


U povodu koalicije SDS-a i SDA u Republici Srpskoj, što je sa poslanicima iz redova PDP-a, stvorilo većinu u Narodnoj Skupštini Republike Srpske naš dopisnik Dragan Stegić je za komentar zamolio banjalučkog profesora Miodraga Živanovića.

M.ŽIVANOVIĆ: To je nešto što je sasvim logično i prirodno u odnosu na volju naroda, i tu relaciju, u svakom slučaju, treba poštovati. Postoji predrasuda u medjunarodnoj zajednici da se tu ne radi o demokratskoj većini, ali je to tako. Tako se dogodilo u Federaciji BiH i nažalost je socijal-demokratska ideja, na ovim prostorima, definitivno propala. To, posebno zbog raspada SDP BiH, dakle partije Zlatka Lagumdžije iz koje su izašli ključni kadrovi i oformili novu partiju, vjerovatno na čelu sa Sejfudinom Tokićem. Dakle, ovdje je stanje, remake filma iz 1990-te.

VOA: Kakve bi to, po vama, moglo imati posljedice po Republiku Srpsku i BiH?

M.ŽIVANOVIĆ: Mislim da nije u pitanju Republika Srpska nego je pitanje opstanka BiH. To je ključno pitanje, a hoćemo li unutra biti ustrojeni ovako, ili onako, to je druga stvar. Uglavnom je to znak neuspjeha politike medjunarodne zajednice, ili, što sam govorio ranije, neuspjeha Pakta o stabilnosti. To je, jednostavno, bio alibi za neuspjeh politike medjunarodne zajednice, čiji je BiH protektorat.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra, na molbu dopisnika Glasa Amerike, Adnana Rondića komentirao je izglasavanje kandidata SDS-a uz pomoć glasova poslanika SDA u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Š. FILANDRA: Izbor Dragana Kalinića za predsjednika Narodne Skupštine RS, Bošnjačkim glasovima, odnosno glasovima poslanika iz SDA, nagovještava političku avanturu u koju SDA može da udje, a nadati se da neće ući. Taj politički avanturizam ogledao bi se u tome da bi na razini države SDA koalirala sa SDS-om i time dovela u pitanje osnovne etičke i političke principe na kojima u ovom trenutku insistira bošnjačka, bosanska demokratska većina. Nema nikakvog razloga, niti osnova da SDA ulazi u takav politički brak sa SDS-om, sobzirom na poznat politički profil te stranke, a da istovremeno ne radi koncesije prema stranci za BiH, u najmanju ruku, ili odredjenim koalicionim partnerima Alianse za promjene iz predhodne vlasti. Ako se razvoj dogadjanja po SDA sa SDS-om nastavi ovim tokom to bi značilo skori kraj svih mogućih priča o formiranju nove bosanske vlasti, ali bi, istovremeno, značilo pristajanje SDA na vlastito svrstavanje u blok nacionalnih, u ovom slučaju nacionalistčkih stranaka i okretanje demokratske, a posebno bošnjačke javnosti protiv SDA.

XS
SM
MD
LG