Linkovi

Irak: Inspektori UN-a za oružje završili svoju prvu misiju na terenu. 27/11/02 - 2002-11-27


Inspektori UN-a su danas obavili svoju prvu misiju na terenu u procesu koji bi mogao odlučiti rat ili mir u nestabilnom području Srednjeg Istoka. Oni su proveli oko tri sata u velikom vojnom kompleksu istočno od Bagdada prije nego su se vratili u svoje sjedište u glavnom iračkom gradu. Inspektori su napustili svoje sjedište u hotelu Canal u pola devet ujutro po lokalnom vremenu i podijelili se u dvije grupe, koje su pratili zvaničnici Iračkog nacionalnog direktorata za nadgledanje. Prvi konvoj, u kojem se nalazila grupa zadužena za potragu za raketama, te kemijskim i biološkim oružjem, se odvezla u fabriku Al Tahadi-veliki vojni kompleks kojeg čuvaju iračke snage. Drugi konvoj, na kojem su se nalazili stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji su zaduženi za istraživanje nuklearnih postrojenja su se, kako se vjeruje, odvezli u manji industrijski kompleks sjeveroistočno od Bagdada.

Viša prestavnica UN-a, Melissa Fleming, je jutros izjavila: Svi žele započeti proces i svi su veoma odlučni da započnu sistematske inspekcije, samo se nadamo da će sve proći u redu, rekla je gospođa Fleming.

Direktor fabrike Al-Tahadi, Haitham Mahmoud kaže: Oni su pitali o svemu. Mi smo odgovorili na sva ta pitanja. Nije bilo nikakvih problema. Želio bih potvrditi da ova kompanija nikada nije radila ništa nedozvoljeno, rekao je gospodin Mahmoud.

Upitan na francuskoj radio stanici kako ocjenjuje početak inspektorske misije, generalni sekretar UN-a Kofi Annan je odgovorio: Mislim da je krenula s dosta dobrim početkom. Kako prenosi radijska stanica, gospodin Anan je izjavio da ako Irak dozvoli inspektorima da rade normalno i ukoliko oni ne pronađu ništa ilegalno, ekonomske sankcije nametnute Iraku bi mogle biti ukinute, ili u najmanju ruku suspendirane.

Arapski svijet ove inspekcije vidi kao tek nešto više od formalnosti, kao dio predstave kojoj se već zna rasplet. U štampi i medju intelektualcima preovladava mišljenje da se rat približava i da će njegove posljedice biti loše. Ekspert za arapska pitanja Sayyd Nassar upravo se vratio iz Bagdada, gdje je intervjuirao Saddama Husseina. On iračkog lidera opisuje kao staloženog i sigurnog u svoju vlast, te čvrstog u svom ubjedjenju da su ove inspekcije samo predigra za američku invaziju Iraka. Gospodin Sayyid dodaje da niko sa kim je razgovarao, čak ni Saddam Hussein, ne misli da se Irak može oduprijeti tom Amerikancima predvodjenom napadu. Ali, on kaže da ako do rata dodje, konačni će rezultat biti katastrofalan. Gospodin Sayyid kaže da će doći do haosa, ne samo na Srednjem Istoku, nego i dalje od toga, te predvidja potpunu destrukciju američkih interesa u tom regionu. On vjeruje da će ekonomski uticaj biti poguban, sa totalnom redukcijom proizvodnje nafte. Neki analitičari opet tvrde da Bushova administracija ustvari odgovara na pritisak od strane Izraela, koji bi možda mogao imati opravdanje da Irak shvata kao prijetnju. Oni upozoravaju da Amerikanci možda i ne shvataju moguće posljedice svoje politike prema Iraku. Premda mnogi Arapi vjeruju da je američka vojna kampanja protiv Iraka neizbježna, američki zvaničnici kažu da napada neće biti ukoliko Irak bude u potpunosti saradjivao sa inspektorima.

Početak inspekcija označava odbrojavanje do 8 decembra, što je rok do kojeg Bagdad mora objelodaniti bilo kakvo nuklearno, hemijsko ili biološko oružje u prvom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

XS
SM
MD
LG