Linkovi

IPTF i korumpirani lokalci trgovali ženama, 25/11/02. - 2002-11-26


U izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava, Human Rights Watch, navodi se da je na hiljade žena sa područja Istočne Evrope bilo prisilno natjerano na prostituciju u Bosni i Hercegovini, uz pomoć lokalne policije i policije UN-a. Dopisnik Glasa Amerike iz Budimpešte Stefan Boss razgovarao je sa autoricom ovog izvještaja. Human Rights Watch izvještava da su korupcija na lokalnom nivou i saučesništvo medjunarodnih policajaca u BiH - dozvolili da se razbuja krijumčarska mreža u kojoj su, kako se navodi, žene bivale prevarene, prijećeno im je, fizički su zlostavljane i prodavane kao lična imovina. Najveći broj od procijenjenih oko 2 hiljade žrtava ove prisilne prostitucije čine, kako se vjeruje, žene iz osiromašenih zemalja - Moldavije, Rumunije i Ukrajine. Human Rights navodi da su tim ženama često obećavani unosni poslovi u Zapadnoj Evropi, ali da su se umjesto toga najčešće nalazile zarobljene u klupko dugova i prisilne prostitucije. Marina Vandenberg je tri godine provela istražujući njihov položaj i napisala je ovaj izvještaj na 75 stranica. Gospodja Vandenberg je za Glas Amerike izjavila da je u njemu dokumentirano kako su korumpirani lokalni bosanski policajci izvodili krijumčarenje žena, praveći im lažne dokumente, te posjećivali bordele kako bi besplatno dobili seksualne usluge i ponekad i direktno učestvovali u krijumčarenju. Ona naznačava da su se krijumčari i korumpirani bosanski policajci mogli relativno slobodno kretati jer se nisu imali strah od IPTF-a, medjunarodnih policijskih snaga UN-a u BIH, koji su tamo sa zadatkom da osiguraju stabilnost u post-ratnoj Bosni i Hercegovini.

VANDENBERG: Neki od policajaca IPTF-a u te su klubove išli i kao klijenti, šaljući tim prokrijumčarenim ženama sasvim jasnu poruku da one nemaju kome da vjeruju, pa čak ni medjunarodnoj policiji. Utvrdili smo da su neki, ponovo - radi se o malom broju, pripadnici IPTF-a čak naručivali da im se žene isporuče u njihove kuće radi seksualnih usluga. A utvrdili smo i tri slučaja u kojima su pripadnici IPTF-a direktno kupovali žene, pregovarajući o cijenu za žene i njihove pasoše sa vlasnicima noćnih klubova.

GospodjaVandenberg kaže da su mnoge žene i djevojke prodane po cijenama koje su se kretale od gotovo 700 do više od 2 hiljade i 300 dolara. Glasnogovornica UN Kirsten Haupt priznala je umiješanost UN-ovih policajaca, ali i naglasila da su u svemu tome oni imali minornu ulogu. Otkad je 18 policajaca vraćeno u matične zemlje zbog utvrdjenih seksualnih prekršaja, dodaje ona, situacija se dramatično popravila.

HAUPT: Ja znam da je to za medije sočna tema kad se utvrdi da su službenici IPTF-a bili umiješani u to. Ali, vi treba da znate da je u tim barovima na hiljade mušterija. Stvarni problem je teško stanje tih žena, a ne umiješanost ovih policajaca. Jeste grozno to što se dogodilo, ali mislim da radije treba da pogledamo kako bismo mi mogli te žene izvući iz te situacije. Evropska Unija u januaru od UN preuzima policijske dužnosti u BiH. HumanRights Watch od EU i vlade BiH traži da slomiju korupciju, da borbu protiv trgovine ženama učine svojim prioritetom, da uhapse i kazne krijumčare, da osiguraju zaštitu svjedoka, kao i da žrtvama pruže socijalnu pomoć.

XS
SM
MD
LG