Linkovi

Povijesni summit za bivši Varšavski blok, 21/11/02. - 2002-11-21


Generalni tajnik NATO saveza George Robertson kaže da je odluka o proširenju saveza na istok, donijeta nakon što je 19 članica saveza signaliziralo svoj pristanak, u tijeku proteklih nekoliko mjeseci. Otvarajući prvi summit nato saveza koji se održava iza negdašnje Željezne zavjese, generalni tajnik Robertson je rekao da savez formalno poziva nove članove da se pridruže najvažnijoj organizaciji za sigurnost Zapada.

ROBERTSON : I stoga , potvrdjujem da čelnici država i vlada, na sastanku NATO saveza ovdje u Pragu, formalno pozivaju na pregovore s NATO savezom slijedeće države: Bugarsku, Estonijiu, Latviju, Lithvaniju, Rumunjsku, Slovačku, i SLoveniju. Pretpostavljam da se slažete. Hvala vam puno, Vijeće je odlučilo.

Pozvani će postati punim članicama dvije hiljade i četvrte godine, i tako se u sjeverno -atlantskom savezu pridružiti Poljskoj, Madjarskoj i Češkoj Republici, prvim bivšim komunističkim zemljama koje su se pridružile savezu. .. Gospodin Robertson je rekao da će prošireni sjeverno-atlantski savez, koji će dakle imati 26 članica i kopnenu granicu s RUSIJOM, držati svoja vrata otvorenim i za druge kandidate. Albanija, Makedonija i Hrvatska su se takodjer prijavile za članstvo u savezu, ali se smatra da nisu ispunile zahtjeve potrebne za kandidaturu. .. Češki predsjednik Vaclav Havel je rekao da odluka NATO saveza da se nastavi širiti na istok, predstavlja kraj onog što je nazvao neprirodnom evropskom podjelom izmedju starih demokracija Zapada i post-komunističkih režima istoka. Sada NATO savez svoju pozornost okreće onom što mnogi smatraju fundamentalnim izazovom za savez: kako ostati relevantan u svijetu kojem je najveća prijetnja terorizam i odmetnute države koje posjeduju oružje za masovna razaranja. Od lidera saveza se očekuje kasnije u tijeku dana da razgovaraju o obavezi moderniziranja oružanih snaga , a u cilju obrane od novih prijetnji. Pretpostavlja se da je na dnevnom redu današnjih obaveza i usvajanje američkog prijedloga da NATO uspostavi snage za brzo rasporedjivanje, sastavljene od 20 hiljada vojnika, koje bi se mogle, po potrebi, rasporediti i djelovati bilo gdje u svijetu, u roku od sedam dana. Američki predsjednik je u medjuvremenu,naglasio da je u velikoj mjeri zagovornik NATO-vog proširenja na istok.

BUSH: Vjerujemo da današnja odluka potvrđuje našu predanost slobodi i Evropi koja je cjelovita, slobodna i koja živi u miru, kazao je americki predsjednik.U kratkom obraćanju na samitu, gospodin Bush je rekao da sedam dodatnih članica jača savez. Iako su njihovi vojni resursi dosta ograničeni, on kaže da te zemlje koje su se nekada borile kao dio sovjetskog bloka NATO savezu donose izvjesnu moralnu jasnoću. One su također priklonjene oštrom stavu Bushove adminstracije po pitanju terorizma i Iraka. Tokom čitavog samita, gospodin Bush s liderima razičitih zemalja članica NATO-a razgovara o pitanju Iraka, koji je također bio tema na današnjem ručku koji je bio zatvoren za javnost. Predsjednikov najjači saveznik je britanski premijer Tony Blair. Dvojica lidera su održali direktan susret neposredno prije zvaničnog početka samita. Gospodin Bush je, upitan šta očekuje da učini Britanija, ukoliko bi se odlučio da upotrijebi silu kako bi razoružao Irak, odgovorio: Pa, moje očekivanje je da to možemo uraditi mirnim putem ukoliko se Sadam Husein razoruža. To je moje očekivanje.Predsjednik Bush je još jednom upozorio da će se irački lider, ukoliko se suprotstavi UN-u i odbije da preda svoje oružje za masovno uništenje, suočiti s ozbiljnim posljedicama.Predsejdnik Bush i i britanski premijer Blair su također reagirali na najnoviji samoubilački napad u Izraelu--gospodin Bush je rekao da je veoma uznemiren tim vijestima, pozvavši sve strane da se bore protiv terora. Premijer Blair se složio, rekavši da takav napad naglašava potrebu za akcijom u borbi protiv terorizma i postizanju mira u regionu.

XS
SM
MD
LG