Linkovi

Sporazum o obrazovanju otvara put ka Briselu, 13/11/02. - 2002-11-13


Danas u Mostaru potpisanim planom o zadovoljavanju posebnih prava i potreba djece povratnika, reguliše se pravo povratka u školama i da se svi jednako osjećaju, rekao je nakon potpisivanja ovog plana, ministar obrazovanja Republike Srpske, Gojko Savanović:

SAVANOVIĆ: Svi se mogu opredijeliti na kojem jeziku zele da slusaju nastavu nacionalne grupe predmeta, a nastavnici koji predaju nacionalnu grupu predmeta, bit ce iz reda tog odredjenog naroda. Tamo gdje ih nema bit ce raspisani konkursi da se popune takva radna mjesta, I nastava ce se odvijati u samoj skoli.

Tokom današnjeg vanrednog sastanka ministara obrazovanja entiteta, te svih federalnih kantona, predstavljen je i tzv. Strateški dokument za reformu obrazovanja. Taj dokumnet, rečeno je, biće prezentiran Vijeću za implementaciju mira u Briselu, 21. novembra. Govori ministar obrazovanja Federacije BiH, Mujo Demirović:

DEMIROVIĆ: U briselu zelimo da kazemo I pokazemo da smo spremni na reforme u obrazovanju te da su te reforme preduvijet svih drugih u Bosni I Hercegovini.

Zamjenik federalnog ministra obrazovanja, Dubravko Lovrenović istakao je kako je riječ o najambicioznijem projektu u BiH nakon Daytona, ali da također treba imati na umu ukupno stanje u kojem se BiH sada nalazi:

LOVRENOVIĆ: Uistinu smatram da dokument reforme obrazovanja u BiH , koji ce biti prezentiran u Briselu 21. Novembra, zaista otvara jedno novo poglavlje, umjereno receno – daje nam jednu sansu, daje nam jednu mogucnost jer smo snazno I jasno podpomognuti od strane medjunarodne zajednice.

Na pres-konferenciji, na kojoj su novinarima govorili i zamjenik visokog predstavnika Gerhard Enver Schrömbgens, te zamjenik šefa misije OSCE-a, Zipper De Fabiani, rečeno je također da je Strateški dokument za reformu obrazovanja projekat kojeg su sačinili, prije svega, domaći eksperti, uz veliku pomoć medjunarodne zajednice. Javnosti je danas predstavljen i tzv. Strateški dokument za reformu obrazovanja u BiH, koji će 21. novembra biti prezentiran i Vijeću za provođenje mira u Bruxellesu.

XS
SM
MD
LG