Linkovi

Summit u Brusselesu; Francuska nasuprot drugih evropskih sila, 25/10/02. - 2002-10-25


Nakon dva dana rovovske borbe oko finansija, gledišta koje su opozitno zastupala dva "motora " Unije- Francuska i Njemačka, postignut je sporazum o kopleksnom paketu finansiranja proširenja europske "petnaestorice". To je večeras saopštio i danski premijer, Anders Fogh Rasmussen, čija zemlja vodi uniju do kraja decembra, najavljujući kako će finansijski aranžmani, dogovoreni na samitu u Bruxellesu, biti predočeni kandidatskim zemljama sa istoka Europe, te Kipru i Malti, na susretu što će se u ponedjeljak održati u danskoj prijestolnici.

Ukratko, dogovoreno je da poljoprivredne subsidije fazno rastu u periodu od devet godina, budžet za poljoprivredu, koju i "domaći" i kandidati žele zaštiti, rašće za sadašnjih 40, na 45 milijardi eura do 2006. godine, nastavljajući i poslije toga rast za oko 1 procenat svake godine.

Novoprimljene članice Unije će za prve tri godine života "pod istim krovom" primiti ukupno 23 milijarde eura "strukturalne pomoći", a Unija će u narednih par godina pomno pratiti uzimanje i davanje iz zajedničke kase, vodeći računa da novopridošlice ne plate više nego što dobiju članstvom u Uniji.

Na decembarskom samitu Unije biće i formalno uručen poziv Sloveniji, Slovačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Latviji, Estoniji, Madjarskoj, Češkoj, Kipru i Malti da se pridruže europskoj super-državi.

Za Rumunjsku i Bugarsku je rečeno da će za članstvo biti spremne 2007. godine, dok Turskoj nije odredjen rok početka pregovora o pristupanju Europskoj uniji što, uz proteste zvanične Ankare, pitanje kada će Turska postati punopravni član europske porodice, još uvijek drži otvorenim.

XS
SM
MD
LG