Linkovi

Manje bolan i opasan tretman za aneurizam, 23/10/02. - 2002-10-23


Bolnica Radcliffe u Oxfordu, odakle su ovi snimci, glavni je svjetski centar za izvodjenje jedne nove operativne procedure kojom se moždana krvarenja tretiraju iznutra, kroz krvne sudove, a ne izvana, klasičnim operativnim postupkom, koji zahtijeva privremeno izmiještanje mozga i u velikom procentu ostavlja velike posljedice. Na više od 2 hiljade pacijenata, u 43 neurohirurška centra u Evropi, Sjevernoj Americi i Australiji, naučno su testirana ova dva metoda liječenja aneurizma, kako bi se ljekarima širom svijeta ponudili jasni dokazi o tome koji metod je bolji. Šef istraživačkog tima, doktor Andrew Molyneux, prije svega objašnjava prirodu bolesti.

MOLYNEUX: Aneurizam je ustvari slabljenje, odnosno istanjivanje krvinih sudova i ono se dogadja i u glavi, kao i udrugim dijelovima tijela, ali mi se bavimo aneurizmom unutar glave gdje dolazi do istanjivanja krvih sudova i dolazi do naprslina, kao, recimo, kod prskanja automobilske gume... Kod nekih pacijenata tada dolazi do krvarenja u mozgu. Nova procedura je mnogo manje traumatična za pacijenta i osigurava mnogo veći procenat preživljavanja bez naknadnih poremećaja. Pri operaciji se koristi tanušna platinasta spirala koja se kroz neku veću arteriju sprovodi u vratnu arteriju, uz pomoć rentgenske slike. To je najduži i najkomplikovaniji dio procedure. Kad vrh spirale stigne do pukotine, preostaje, kažu, rutinski posao od nekoliko minuta - da se ona tom platinskom spiralom zatvori. Do 1990 godine, jedini način tretmana bio je neurohirurški. To je rizična procedura, uprkos uznapredovaloj tehnici i relativno mali broj pacijenata se nakon takve operacije vratio normalnom životu, većinom su ostajali invalidi.

MOLYNEUX: Utvrdili smo da je godinu dana nakon tretmana značajno manji broj pacijenata koji su imali unutar-vaskularni tretman ostajao invalidan, nego što je to bio slučaj sa onim koji su prošli neurohirurški zahvat. To, van svake razumne sumnje, pokazuje da je ovo bolji tretman za pacijente, naravno one koji su svojim stanjem pogodni za to. Od aneurizma oboljeva izmedju šest i osam - na 100 hiljada ljudi. Najčešće se oboljeva u dobi izmedju 35 i 60 godina, žene su ovoj bolesti sklonije od muškaraca, a statistike upozoravaju da više od 30 procenata pacijenata umire u prvih 24 sata - ukoliko ne bude poduzeto liječenje.

XS
SM
MD
LG