Linkovi

Još jedno upozorenje rizičnim grupama - vježba i zdrava hrana!,22/10/02. - 2002-10-22


Srčana oboljenja i udar, za koje se zajednički kaže cardio-vaskularne bolesti, odnose godišnje više od 12 milijuna života u cijelom svijetu. Nekada smatrane bolešću Zapadnog svijeta, srčane bolesti , kako pokazuju današnja izvješća, sve su veći problem u zemljama u razvoju. Najnoviji nalazi Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju na to da bi stepen smrtnosti od srca, emdjutim, bio smanjen za 50 posto, kada bi ljudi promijenili način života. Doktor Chrisopher Murray iz Svjetske Zdravstvene Organizacije:

Kardiovaskularne bolesti široms vijeta, prvenstveno su prouzročene visokim krvnim pritiskom, pušenjem, visokim kolesterolom u krvnim žilama, potom pretjerana debljina, vrlo nizak nivo konzumiranja voća i povrća, te na kraju fizička neaktivnost.

Visoki krvni pritisak i visoki kolesterol češće su prisutni u zemljama u razvoju nego što se to ranije vjerovalo; oni su upravo najveći uzročnik zdravstvenih problema uopće. Visok pritisak i kolesterol izazivaju se,kako kažu ljekari, hranom bogatom masnoćom i solju. Istražitelji kažu da progresija cardio-bolesti može biti zaustavljena i stanje poboljšano, u ovkru pet godina, usvajanjem novih običaja: vježbanje i zdrava hrana, prvenstveno. Nadalje, kako kaže dr Murray, osobe koje već imaju dosije srčanih problema, moraju nastojatiti da pod svaku cijenu drže kolesterol na vrlo niskom nivou. Još jednom - doktor Murray:

Ako imate takvu prošlost - na primjer, imali ste anginu pektoris, ili udar u nekom trenutku, čak ako vam je trenutni nivo kolesterola nizak, imaćete koristi ako ga još više smanjite.

Istraživanja pokazuju takodjer da su u najrizičnijoj grupi od cardio - bolesti u zemljama u razvioju, oni koji imaju najmanje šanse da dobiju korisne informacije, dakle - siromašni. Time je povećana prijetnja ionako opterećenim zdravstvenim sistemima u takvim zemljama, koji se bore s velikim brojem infektivnih bolesti. Stručnjaci kažu da bi zemlje u razvoju trebale reagirati preventivno kako bi spriječile srčane bolesti. To uključuje besplatno osiguravanje jeftinih lijekova za spriječavanje srčanih bolesti , zaljude koji pate od debljine ili pušače. Na dugu stazu, zaključuju stručnjaci, takvo što bi bilo jeftinije, nego liječenje tih istih rizičnih grupa nakon što dobuju infarkt ili udar.

XS
SM
MD
LG