Linkovi

Preliminarni rezultati pokazuju uspjeh nacionalista, 7/10/02. - 2002-10-07


Izborna komisija BiH, danas je saopćila preliminarne rezultate bosanskohercegovačkih izbora, bez podataka iz četiri općine Federacije BiH Ovi rezultati pokazuju da su najviše glasova za Predsjedništvo BiH dobili Mirko Šarović,kandidat SDS,39.70 Dragan Čović,kandidat HDZ,62,15 i Sulejman Tihić, kandidat SDA,38,02.S obzirom da još uvijek nije prebrojano 6,53 posto glasova u federacijig Tihić je još uvijek u tijesnoj utrci sa kandidatom Stranke za BiH,Harisom Silajdžićem ,od kojeg ima 2,18 posto više prebrojanih glasova.

U utrci za državni parlament, a po rezultatima iz izbornih jedinica u Federaciji,najviše glasova osvojila je SDA 31,98,zatim Koalicija HDZ,demokršćani,HNZ 16,64 posto,SDP BIH 16,18 posto, a sBiH 16,29 posto.

U Državnu parlamentarnu skupštinu ,iz RS ulaze SDS sa 37,8,snsd 24,77posto,PDP 11,35 posto.

U izborima za federalni parlament najviše glasova osvojila je SDA ,32,27 posto,Koalicija HDZ;demokršćani,HNZ 16,7,stranka za BiH 15,31 posto i SDP 16,01.

Najviše glasova u utrci za Predsjednika RS osvojio je kandidat SDS Dragan Čavić, i to 40,57 posto.

U Narodnoj skupštini RS mjesta će zauzeti SDS sa 33,79 posto, SNSD 24,20 PDP 11,89

Ponavljamo da je riječ o preliminarnim rezultatima,koji se baziraju,na postotku većem od 90 posto,kad je riječ o Federaciji,gdje su izvjesne promjene rezultata još moguće,dok su rezultati za RS potpuni. Ocjenjujući uspjeh nacionalnih stranaka na izborima, Visoki Predstavnik Paddy Ashdown je na konferenciji za novinare u Sarajevu izjavio da je taj uspjeh rezultat razočarenja građana zbog sporosti u provođenju reformi, a ne ponovne podrške nacionalizmu po uzoru na 1990. godinu. Visoki predstavnik pozvao je političke stranke u BiH da što prije uspostave vlade u skladu sa rezultatima opštih i predsjedničkih izbora, te da nastave reforme u zemlji. Brojne nevladine organizacije koje su pratile protekle izbore ocijenile su sam tok regularnim,a glavna primjedba se odnosi na mali odziv birača,koji je iznosio 53,94 posto.o Ambasada SAD želi pohvaliti građane i vlasti Bosne i Hercegovine za organizaciju i održavanje općih izbora 5-og oktobra 2002 godine. Iako je odziv birača bio niži u odnosu na prethodne godine, proces glasanja je ocjenjen kao slobodan i fer i u skladu sa demokratskim normama i procedurama. Ovo su prvi bosanskohercegovački izbori od potpisivanja Dejtonskog sporazuma koji su održani bez direktnog nadzora međunarodne zajednice. Njihov uspjeh predstavlja još jedan korak na putu ka demokratiji i evropskoj integraciji. Pozivamo političke lidere Bosne i Hercegovine da rade zajedno na formiranju vladajućih koalicija na državnom i entiteskim nivoima koje će nastaviti sa kursem reformi.

Već prije ponoći u subotu,5 oktobra političari su počeli komentriati izborne rezultate,koji su se slijevali iz izbornih štabova iz cijele BiH.

Kad je o federaciji BiH riječ, zadovoljstvo postignutim izrazili su SDA, Koalicija HDZ; demokršćani, HNZ, te Stranka za BiH, dok su za SDP, njihovi izborni rezultati ispod očekivanja.

XS
SM
MD
LG