Linkovi

Pro i Contra - Bret Schaefer & Ivan Eland o Iraku. 26/9/02 - 2002-09-26


Bret Schaefer uz Fondacije ”Heritage“ i Ivan Eland, direktor za politiku Instituta CATO, oba ovdje u Washingtonu, svoje su suprotstavljene stavove oko eventualne vojne akcije Sjedinjenih Država protiv Iraka, iznijeli u programu Glasa Amerike PRO AND CON - s njima je razgovarao novinar David Borgida:

VOA: Naše goste danas pitamo: treba li vojna akcija protiv Iraka biti poduzeta što je mogućno prije, kako bi se eliminiralo iračko oružje za masovno uništenje? Bret Schaefer , analitičar pri Fondaciji HERITAGE kaže DA, Ivan Eland iz Instituta CATO, kategorički: NE. Gospodine Schaefer, prvo vi.

Schaefer: Kao što je rekao predsjednik Bush , a i britanski premijer Tony Blair, Saddam Hussein je pokazao nepoštovanje prema brojnim pokušajima da ga se razoruža. On je obstruirao rad inspektora kojima je bio zadatak da udju u Irak i utvrde istinu o njegovom opružju. Sami inspektori su jasno i glasno kazali da Saddam jest i da nastavlja biti prijetnjom regionu i uostalom cijelom svijetu, ako bi do tog njegovog oružja došli drugi. Mislim dakle, da je jasno da on predstavlja prijetnju. I regionu, i cijelom svijetu. Imao je priliku u prošlosti da sam otkloni prijetnju korištenja vojne sile protiv njega - cijelo proteklo desetljeće je imao sjajnu priliku da ispoštuje inspekcije UN-a, da im dozovli da udju u njegovu zemlju i dokaže im da on više ne predstavlja prijetnju svijetu. On to nije učinio. Uništio je svaki takav napor, odbacio je do sada svaku ruku , ispruženu kako bi mu p omogla da izbjegne sukob.

VOA: Dajmo sada gospodinu Elandu priliku da iskaže svoj stav o tome-

ELAND: Mislim da je teorija o prijetnji pretjerana. I u najgorem mogućem scenariju, čak ako Saddam Hussein i ima nuklearno oružje, već smo do sada dokazali da ga možemo dovoljno zaplašiti da se ne usudi koristiti ga. Tijekom zaljevskog rata mi smo ti koji smo zaprijetili nuklearnim oružjem. Imamo na hiljade bojevih glava. On možda ima najviše dvije. Kazali smo mu tada: ako budeš koristio biološko ili kemijsko oružje, mi ćemo upotrijebiti nulearno. Njega je strah i Izraela, koji ima 200 komada nuklearnog oružja . Pored toga, mišljenja sam da naš ovakav stav, potcjenjuje i ometa naše pokušaje da porazimo neprijatelja koji nas stvarno napada - a to je al-qaida. Dakle, mislim da se moramo koncentrirati na prijetnju koja zaista postoji, jer, do sada smo eliminirali manje od jedne trećine al-qaidinog vodjstva, a oni se pripremaju na nove napade na nas. Zato mi je čudno da sada odjednom napadmo nekoga drugoga. Mislim da će napad na još jednu muslimansku zemlju, čak izazvati više terorizma nego do sada.

VOA: Gospodin Schaefer , Fondacija ”Heritage” gospodin Eland, Institut CATO - Hvala vam na sujedlovanju.

XS
SM
MD
LG