Linkovi

Evropska posebnost: razumijevanje svijetova i civilizacija, 10/9/02 - 2002-09-10


Godinu dana nakon teroristicckih napada, Europa je jednako solidarna sa Amerikom i nissta manje odluccna da u zaustavljanju terorizma, ide do korijena najkrupnijeg sigurnosnog izazova danassnjice, saopsstavaju europski duzznosnici, pobrajajuchi dugi niz mjera i koraka poduzetih u tom pravcu.

Borba proiv terorizma je ujedinila Europljane- EUROPOL je dobio antiteroristiccku jedinicu, cclanice Unije sada koordiniraju sigurnosne sluzzbe preko zajednicckog, europskog centra. Inicijativa na usvajajanju zajednicckog naloga za hapssenje je prossla formalnu potvrdu europskih ministara, kao i zajedniccka definicija terorizma. Pored ovoga, tokom proteklih godinu dana, Unija je usvojila i niz mjera za kontrolu finansijskih tokova i presjecanje finansiranja terorista i teroristicckih organizacija, razmjena podataka od vazznosti za istrage sada ima efikasne, neposredne kanale izmedju sluzzbi i istrazzitelja razliccitih zemalja a EUROPOL je dobio u zadatak koordinaciju europskih anti-teroristicckih akcija sa americckim partnerom.

Nakon 11. septembra, uspostavljeni su novi, strozziji standardi pograniccnih, lucckih i aerodromskih kontrola i provjera, ssto pod americckim pritiskom, ssto iz vlastitih sigurnosnih potreba. U isto vrijeme, izdvojena su sredstva za europska istrazzivanja u prevenciji i odgovoru na eventuelne teroristiccke napade nuklearnim, hemijskim ili biolosskim oruzzjem.

Uz dug istorijat borbe protiv razliccitih teroristicckih grupa i pokreta na vlastitom tlu, europska posebnost je i dimenzija "razumjevanja svjetova i civilizacija", koju u Bruxellesu isticcu kao iznimno vazznu. S tim u vezi, osnazzuju se bilateralni kontakti sa zemljama arapskog svijeta te pomoch tamossnjim demokratskim procesima. Izdassno pomazzuchi u proteklih 12 mjeseci, primjerice, Afganistan i Pakistan, Europljani su potvrdjivali uvjerenje da je suradnja bolja od izolacije, ne propusstajuchi da u sve nove ugovore o suradnji ugrade klauzule o obavezi borbe protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG