Linkovi

Putovanja avionom su drukčija nakon 11 septembra. 5/9/02 - 2002-09-05


Teroristički napadi na Svjetski trgovinski centar i Pentagon kidnapovanim putničkim avionima rezultirali su veoma oštrim i detaljnim mjerama kontrole putnika na američkim aerodromima. Novinar Glasa Amerike Michael Bownam javlja iz Miamia da su se napadi odrazili i na uvjete koje stranci moraju ispuniti za upis u američke škole letenja. Kroz međunarodni aerodrom u Miami-u dnevno prođe više od 100 hiljada putnika. Ukrcati se u avion u posljednjih godinu dana mnogo je tegobnije nego prije. Direktorica aerodroma Angela Gittens kaže da je u Miami-u, kao i na drugim aerodromima širom Sjedinjenih Država, procedura prihvata i otpreme putnika promijenjena nakon 11. septembra prošle godine.

Dvostruko skeniranje putnika, i na punktovima za povjeru putnika i na ulazima pojedinačnih prolaza do aviona, je velika promjena. Ranije je to radilo osoblje koje su angažirale aerodromske službe. Sada to obavljaju osobe koje biraju i angažiraju nadležne agencije američke vlade. Naravno, najveća promjena upravo dolazi, a to je dodatno skeniranje prtljaga, kaže gospodja Gittens.

Gospođa Gittens kaže da druge promjene putnicima nisu toliko vidljive, uključujući i pažljivije skeniranje zaposlenih na aerodromu kada dolaze na posao i sveobuhvatniji nadzor čitavog aerodromskog kompleksa skrivenim kamerama. Bob Walters putovao je za Čikago. Po njegovim riječima bilo je očevidno da je manjkalo sigurnosti na aerodromima prije prošlogodišnjeg 11. septembra, ali sada, kako on vidi, sigurnost je poboljšana: Nije moglo biti gore nego što je bilo prije 11. septembra, odnosno nakon toga moralo je biti bolje. Sada vidim da oni koji obavljaju skeniranje zaustavljaju ljude, pretresaju njihov prtljag što nisu radili uvijek i svima. Takođe vidim da iz ručnog prtljaga vade vani sve ono što bi moglo biti neka vrsta oružja.

Direktorica aerodroma u Miami-u Angela Gittens kaže da je sigurnost na tom velikom međunarodnom aerodromu podignuta na mnogo veći nivo bez nekog velikog odgađanja putovanja ili zadržavanja putnika. Putnici su, kako se njoj čini, svjesni potrebe provođenja svih sigurnosnih mjera i prihvataju određene nelagode kojima su izloženi. I čak štaviše, umjesto bilo kakvih žalbi, većina putnika zapravo cijene napore na poboljšanju sigurnosti nakon 11. septembra.

Mi moramo stalno unapređivati naš sistem. Želimo višeslojne procese, tehnologiju, sisteme i ljude koji će sve to ostvarivati. Ne možemo sebi dozvoliti bilo kakvu rutinu, kaže direktorica aerodroma u Miamiu.

Prošlogodišnji teroristički napadi prisilili su na promjene, ne samo na američkim aerodromima, nego i u školama letenja. Više od 75 procenata tih škola locirano je u saveznoj državi Florida. Nekoliko otmičara aviona obučavalo se za letenje upravo na Floridi. John Bugler, direktor ureda za useljenje i naturalizaciju u Miami-u kaže da su sada uspostavljeni vrlo oštri zahtjevi vize za sve strance koji žele studirati u Sjedinjenim Državama: Ukupni proces odoboravanja viza bio je ponovno analiziran i ta analiza je iskorištena da utvrdimo kome je odobreno da se školuje u Sjedinjenim Državama, bez obzira da li je riječ o akademskom obrazovanju, ili trgovačkim i tehničkim školama.

Taj napor izgleda da je dao ploda. Naime, u julu pripadnici službe za imigraciju i naturalizaciju pritvorili su čovjeka za koga se vjerovalo da je posinak Saddama Husseina koji je stigao u Miami i počeo učiti pilotirati bez pribavljanja odgovarajuće vize. Direktori škola za letenje kažu da i oni pažljivo prate polaznike škola. Direktor državnog ureda za unutranju sigurnost Floride Steve Lauer kaže da nije cilj obeshrabriti strance da dolaze u Sjedinjene Države i obrazuju se, već da je cilj osigurati da vještine i znanja stečena na američkom tlu ne budu iskorištena za kriminalne i terorističke poduhvate: Ako stranac želi dobiti vizu i doći u Sjedinjene Države da nauči pilotirati, on to može ostvariti. Ono na što će te tom prilikom naići je sveobuhvatna i pojačana provjera kandidata iz prekomorskih zemalja, ne u rasnom ili etničkom smislu, već jednostavno zato što su iz prekomorskih zemalja porijeklom onih koji su 11. septembra prošle godine izveli terorističke napade. Škole letenja izvijestile su o blagom opadanju posla u periodu poslije 11. septembra. Sa avioprevoznicima je bilo drugačije. Avionski prevoz nekoliko tjedana poslije napada bio je uveliko obustavljen. Ekonomska recesija i rastuće cijene goriva takođe su negativno uticale na avio-kompanije. Jedan od najvećih američkih avio-prevoznika, US Airways, prošlog je mjeseca pokrenuo stečajni postupak. Analitičari kažu da bi se uskoro u neke druge avio-kompanije mogle naći u istoj situaciji.

XS
SM
MD
LG