Linkovi

Primjeniti sporazum Kraljevine Jugoslavije i SAD-a iz 1901.godine. 28/8/02 - 2002-08-28


Zahtijev za potpisivanje bilateralnog sporazuma koji su SAD uputile Bosni i Hercegovini, a kojim bi se regulirao status američkih vojnika na službi u inozemstvu, pred Medjunarodnim krivičnim sudom, izaziva veliku pažnju bosanskohercegovačke javnosti. Grupa pravnih eksperata, po direktivi Predsjedništva BiH, pokušava naći rješenje. Ponovno se aktuelizira priča o sporazumu o ekstradiciji koji je još davne 1901, sa Vladom SAD potpisala Kraljevina Srbija i mogućoj primjeni tada potpisanog sporazuma i u ovoj situaciji! O aktivnostima ekspertne grupe i mogućim rješenjima, za Glas Amerike govori Dragan Ivanović, savjetnik Predsjednistva BIH za vanjsku politiku!

D.IVANOVIĆ: Grupa pravnih stručnjaka koja radi na ovom pitanju, uključuje ljude iz Ministarstva vanjskih poslova. I prije nego što će BiH zvanično dobiti prijedlog SAD-a za pokretanje razgovora u vezi sa zaključenjem ovog sporazuma, imali smo krug razgovora i konsultacija u kojima smo tražili sve moguće pravne modalitete kojima bi se regulisalo to pitanje izmedju dvije zemlje, a sa druge strane osiguralo da vojno prisustvo i ono što je ispunjenje mirovnog sporazuma iz Daytona ne bude ugroženo.

VOA: Spominjete pravne modalitete. Možete li biti konkretniji?

D.IVANOVIĆ: Jedan od mogućih načina na koji se ovo pitanje može riješiti je unutar Statuta Medjunarodnog krivičnog suda u kojem se kaže da će se njegove odredbe primjenjivati ukoliko nisu u suprotnosti sa drugim preuzetim medjunarodnim obavezama zemalja pristupnica. Kada je riječ o BiH mi smo sukcesijom od bivše Jugoslavije nasljedili sporazum kojeg je 1901. godine zaključila Kraljevina Srbija, a kasnije preuzela Jugoslavija, pa druga Jugoslavija i na kraju BiH, sa Sjedinjenim Državama, a odnosi se na medjusobno izručenje državljana. U njemu je regulisano to pitanje. Moram napomenuti da taj sporazum nije zastario i mi smo 1995 obavijestili SAD da nastavljamo sa njegovom primjenom. On je jedena od modaliteta na koji bi se moglo riješiti ovo pitanje oko ICC-a.

VOA: Šta je u tom sporazumu specifično što bi moglo pomoći riješiti ovo pitanje na obostrano zadovoljstvo?

D.IVANOVIĆ: Ovaj novoponudjeni sporazum, kao i onaj iz 1901. godine, odnose se praktično na isto pitanje. Riječ je o načinu na koji će te dvije zemlje izručivati državljane druge strane u slučaju počinjenih krivičnih dijela po zakonima i jedne i druge zemlje. Dakle ako promatramo ovu situaciju sa Medjunarodnim krivičnim sudom, ako se o tome postigne koncenzus sa SAD-om, onda bi se to pitanje moglo riješiti na isti način. Praktično, riječ je o istoj materiji, samo je pitanje da li ići sa novim sporazumom ili primjenivati stari sporazum.

VOA: Može li sebvgovoriti o rokovima?

D.IVANOVIĆ: Kada je riječ o BiH stvar je jasna. Mi imamo zakon o načinu sklapanja i izvršenja medjunarodnih sporazuma, koji predvidja proceduru. Mi smo sada na početku. Dobili smo zvaničnu notu početkom mjeseca, ona bi trebala proći kroz Vijeće ministara, Ministarstvo za civilne poslove i to je procedura koja u ovom predizbornom periodu može biti duža. Teško je sada govoriti o bilo kakvim rokovima.

XS
SM
MD
LG