Linkovi

NAPASTI  IRAK ILI NE ? 19/8/02. - 2002-08-19


Čini se da postoji duboka podjela unutar administracije predsjednika Busha oko toga treba li poduzimati akciju protiv Iraqa. Kako javlja novinarka Glasa Amerike Jessica Berman, tri bivša visoka zvaničnika američke vlade, sada analitičari vanjske politike, debatu su prenijeli gradjanima putem televizije. U srcu rasprave stoji pitanje trebaju li Sjedinjene Države napasti Iraq ili ne , u nastojanju da eliminiraju kemijsko i biološko oružje za masovno uništenje koje režim Saddama Husseina razvija, a prije nego li irački lider dobije priliku da to oružje i upotrijebi. Dalja se rasprava potom fokusira na to da li Sjedinjene Države trebaju krenuti same, ili pak administracija Predsjednika Busha treba malo pričekati i pokušati za to vrijeme pridobiti medjunarodnu koaliciju, sličnu onoj koja je stvorena za vodjenje rata protiv terorizma nakon 11 Septembra. Govoreći za program tv mreže NBC,” Meet the press“, bivši državni sekretar Henry Kissinger, koji je služio u administraciji predsjednika Nixona, je rekao kako vjeruje da je predsjednik Bush uspio predstaviti uvjerljive razloge za američki napad na Iraq:

KISSINGER: Mislim da je namjera svake vojne operacije protiv Iraqa, uklanjanje kapaciteta oružja za masovno uništenje, kao i stvaranje jednog transparentnog sistema u toj zemlji, kako se takvo što više ne bi moglo dogoditi. Jer, protiv je interesa ne samo Sjedinjenih Država, nego i cijeloga svijeta, da postoji takvo oružje koje je lako razdijeliti medju apsolutistima u tom regionu, koji, usotalom, podržavaju i terorizam koji je nas pogodio prošle godine.

Bivši američki državni sekretar Lawrence Eagleburger , koji je služio u vladi oca sadašnjeg predsjendika, vjeruje da se Sjedinjene Države moraju obračunati s Iraqom, prije ili kasnije. Medjutim, gospodin Eagleburger kaže da nije mišljenja da sada, ovog trenutka, ima dovoljno razloga da se krene protiv Saddama Husseina:

EAGLEBURGER: Ako predsjednik ne može dokazati svima nama da Saddam ima prst na obaraču nuklearnog ili biološkog oružja, i da ga namjerava pritisnuti..... hoću reći - pitanje je, u kojoj je on sada fazi s oružjem za masovno uništenje? Ima li ga? I ako ga ima, namjerava li ga uskoro upotrijebiti?

General Norman Schwarzkopf je bio na čelu vojne kampanje protiv Iraqa tijekom rata u Perzijskom zaljevu. On tvrdi da opasnost od američkog napada na Iraq , može izazvati širi sukob.

SCHWARTZKOPF: U tom slučaju, ako napadnemo Iraq, i režim bude blizu propasti, jako, jako bi me brinulo to hoće li u tom trenutku Iračani upotrijebiti oružje za masovno uništenje! Ja iskreno vjerujem da bi njihova prva meta bio Tel Aviv, baš kao što je to bilo i u Zaljevskom ratu. A mi smo ih bombardirali, Izraelci nisu uopće sudjelovali u ratu!

General Schwartzkopf je još rekao da Sjedinjene Države trebaju pomoć američkih prijatelja i saveznika u regionu, kako bi eliminirali prijetnju iračkim oružjem masovnog uništenja. On je zaljučio kako bi bilo mnogo efikasnije imati suradnju Turske, Kuwaita i Saudijske arabije u tom slučaju.

XS
SM
MD
LG