Linkovi

Povratak nacionalistima jer nema bolje alternative, 14/8/02. - 2002-08-14


KNAUSS :Apsolutno je neophodno da se uhapsi Radovan Karadžić i to se trebalo desiti prije tri godine. Svemu onome dobrom što se desilo u BiH u posljednje dvije godine najvećim dijelom su doprinjela hapšenja osumnjičenika za ratne zločine od strane SFOR-a od 1997. godine..Sjetite se šta se desilo u Prijedoru nakon prvog hapšenja, šta se desilo u Hercegovini nakon prvog hapšenja i ono što se desilo širom BiH. Hapšenje Karadžića i Mladića definitvno bi značajno potpomoglo mirovnom procesu. U isto vrijeme, sagledavajući činjenicu da je u BiH održan određen broj izbora, da su se politički procesi većinom normalizirali, da je značajno smanjena stopa nasilja , da je povećan broj povrataka, mislim da je i ove izbore trebalo organizirati .Mislim da je jako važno, uz ekonomske i političke izazove sa kojima se BiH suočava, da je konačno otvorena mogućnost za građane BiH da glasaju za vladu na 4 godine.Ta vlada mora biti pažljivo izabrana, jer će se sučeliti sa ogromnim problemina na ekonomskom i društvenom planu. Upravo zato Bosni i Hercegovini treba vlada, odnosno vlade na različitim nivoima koje imaju punu podršku naroda.

VOA: U posljednjem izvještaju State Departmenta se kaže da je prilikom istraživanja u RS 8 od 10 ispitanih Srba izrazilo dobro mišljenje o optuženiku za ratne zločine Radovanu Karadžiću. Kako to komentirate?

Knauss: Mislim da definitivno na području RS još uvijek postoji eho prošlosti, da ljudi vjeruju u Radovana Karadžića, ali u isto vrijeme, a ja sam nedavno bio u posjeti BiH , vidite da se imovina počinje vraćati povratnicima i u općinama gdje vlada SDS, i inema značajnijih incidenata u posljednju godinu dana. Sveukupna promjena je istinski značajna. Narod RS na simboličnom nivou, u zavisnosti i od toga kako se to pitanje postavlja , podržava Karadžića,ali to bi trebalo da je samo još jedan razlog više za medjunarodnu zajednicu da krene naprijed i da ga uhapsi, izvede pred sud, da se konačno predstave argumenti protiv njega. Po meni, radi se više o izazovu za međunarodnu zajednicu, kao i o nečemu što RS treba da prevaziđe ukoliko želi da postane normalan dio jedne normalne zemlje .

VOA: U izvještaju State Departmenta se kaže da će većina Srba glasati za srpske nacionalne stranke, Hrvati za hrvatske, dok će Bošnjaci biti podijeljei između multinacionalnih i nacionalnih stranaka

KNAUSS: Ja na to gledam u kontekstu zemalja u tranciziji na području Centralne i JugoIstočne Evrope u posljednjih deset godina. Činjenica je da svaki izbor ponaosob u svim ovim zemljama od propasti komunizma , znači od 1990-ih,naovamo, zbacuje sa vlasti vladajuću garnituru, bez obzira kakva je bila. U Mađarskoj se prilikom svakih izbora mijenja vlada, u Poljskoj isto tako. Tokom posljednjih izbora u Rumunskoj i Bugarskoj stranke koje su učestvovale u vlasti su nakon izbora bile potpuno uništene. Mislim da je ovo odraz nečeg veoma važnog- a to je da je za bilo koju vladu u takvim društvenim i ekonomskim uvjetima, a pogotovo uvjetima velike nezaposlenosti, koja vlada cijem regionom zemalja u tranziciji, vrlo teško obećati promjene i zaista učiniti promjene.Ono što je važno jest : hoće li promjena vlasti ugroziti stepen demokratizacije do kojeg je odredjena zemlja došla? U ovom trenutku mislim da je situacija u BiH, kao rezultat pozitivnih dešavanja u posljednje dvije godine, stabilna , te nema bojazni bez obzira na rezultat izbora. HDZ možda nije najpopularnija stranka među bosanskim Hrvatima a SDS među bosanskim Srbima, zaključuje Gerald Knauss, ali glasači trenutno nemaju bolju alternativu.

XS
SM
MD
LG