Linkovi

Z. Lagumdžija u Bijeloj kući sa predsjednikom Bushom. 26/7/02 - 2002-07-26


U okviru dvodnevnog boravka u Washingtonu ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija danas je u Bijeloj kući, nakon kraćeg razgovora sa savjetnicom za Nacionalnu sigurnost Condoleezzom Rice i jučerašnjih razgovora sa državnim sekretarom Colinom Powellom više od pola sata razgovarao sa predsjednikom Bushom. Nakon tog susreta gospodin Lagumdžija je dao intervjuu za Glas Amerike. Razgovarao Omer Vatrić.

VOA: Upravo ste završili susret sa savjetnicom za Nacionalnu sigurnost Condoleezze-om Rice. Ona je, kako kažu, prva dama u borbi protiv medjunarodnog terorizma. Da li ste razgovarali o mjestu i ulozi BiH u medjunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorizma.

Z.LAGUMDŽIJA: Bilo je razgovora i o tome. Ovo je sastanak koji je bio sa Condoleeze-om Rice, ali na koji je došao i predsjednik Bush i zadržao se pola sata u razgovoru. Imali smo vrlo iscrpnu razmjenu mišljenja o onome što se sada dešava u BiH, a naročito o planovima koji su pred nama. Ja sam sa velikim zadovoljstvom primio tri poruke od predsednika. Prvo - da u ovome što se danas čini u BiH, u procesu promjena i kreiranja jedne multietničke BiH, koja će biti dio evropskih integracionih procesa, možemo računati na punu podršku SAD. Druga poruka, je da u borbi protiv terorizma, ali i drugih zločina, organizovanog kriminala, koji su dio svakodnevnice u BiH i jugoistočne Evrope u cijelini je nešto u čemu možemo imati punu podršku i u čemu ćemo saradjivati u buduće. Treća poruka je direktno upućena snagama moderne reformske BiH, koje mogu imati punu podršku. Dakle, partnerstvo izmedju SAD i BiH na reformskom i institucionalnom jačanju BiH kao multietničke države. To, apsulutno, nema alternativu. Ja moram reći da poslije ovog sastanka sa predsjednikom Bushom i gospodjom Rice odlazim ohrabren i mogu reći da ono što smo započeli prije petnaestak mjeseci je nešto što, neću reći ima podršku, nego je to nešto što nema alternativu ni za gradjane BiH, a vidim ni za savremeni svijet.

VOA: Vi ste jučer spomenuli da Amerika na BiH ne gleda kao na teritorij nego na državu. Da li ste danas govorili da se teritorij države BiH ne koristi za trgovinu ljudima, organizovani kriminal i pogtovo ne za terorizam?

Z.LAGUMDŽIJA: U svakoj zemlji imate ljudi koji se bave zločinom, kriminalom, terorom. Medjutim, nije u pitanju ima li tih ljudi, nego da li se vlast u toj državi bore protiv toga, ima li država jake institucije koje se protiv toga bore, da li omogućavaju gradjanima zemlje da imaju bolji život, bolji posao. Dakle, pitanje je da li se vlast, ili vlada te zemlje bori sa kriminalcima i teroristima, ili je vlast partner takvim ljudima, a u gorem slučaju kakav smo imali, ne tako davno u BiH, pokrovitelj i aktivni vodič, lider takvih procesa. Nacionalistički postavljena BiH ne može biti ništa drugo nego crna rupa u čitavoj regiji, koja ne može nikome činiti dobro, ni svjim narodima, ni gradjanima, ni regionu, ni planeti. Nakon današnjeg susreta ja se sa velikim optimizmom vraćam u zemlju zato što mi je još jednom na najvišem nivou, lično od američkog predsjednika potvrdjeno i rečeno da moderna, multietnička BiH nema alternativu.

VOA: BiH je siromašna, ekonomski uvjeti su teški. Nezaposlenost je 40%, uz sve druge teškoće koje prate tako veliku nezaposlenost. Jedan od razloga zašto ste u Washingtonu je ekonomija. Šta nam o tome možete reći?

Z.LAGUMDŽIJA: Ja sam jutros imao sastanak u Svijetskoj banci, imaću poslijepodne u MMF-u. Kratkoročno gledano, očekujemo u narednih mjesec dana dva programa. Jedan u vrijednosti od 20 miliona dolara u vidu pomoći malom privatnom sektoru, koji bi mogao biti efektivan u narednih 15 dana. Drugi program pomoći u iznosu od oko 19 miliona dolara za pomoć u nekim socijalni rekonstruiranjima i pomoć onim kategorijama stanovnika koje su najugroženije, od veterana do...da ne pobrajam sve druge, očekujemo da će biti realiziran do kraja augusta. Predstavnicima Svjetske banke sam predstavio naš novi sadržaj, plan ekonomskih reformi koje planiramo predstaviti, 30-tog i 31 jula, Vijeću za implementaciju mira u BiH. Nadam se da ćemo okončati aktivnosti za stand by aranžman i pripremiti za kraj godine konsultativni skup pod pokroviteljstvom Svjetske banke, EU i drugih relevantnih medjunarodnih organizacija i prijatelja BiH koji će biti usmjeren ka realizaciji programa borbe protiv siromaštva i ekonomskih refomi, koje ćemo prezentirati Vijeću za implementaciju mira.

VOA: Da li je ovo bio vaš prvi lični susret sa predsjednikom Bushom?

Z.LAGUMDŽIJA: Pa, ovo je bio prvi susret u kojem smo razgovarali o substancionalnim stvarima koje se tiču budućnosti BiH. Imao sam, prije toga, kratki susret sa gospodinom Bushom tokom Olimpijskih igara u Salt Lake City-u i on se ne može porediti sa današnjim. Ovo danas je bio ozbiljan, snažan razgovor u kojem sam dobio uvjeravanja američkog predsjednika da ovo što činimo je dobro, ne samo za narod BiH, nego i medjunarodnu zajednicu u cijelini. Još jednom ponavljam, borba za drugačiji svijet se vodi na čitavaoj planeti. Danas se borba za čitavu planetu vodi i u BiH i moram reći da sa velikim zadovoljstvom se može konstatovati da BiH u Americi ima prijatelja i ja se nadam, kao što sam na kraju rekao predsjedniku Bushu, da ćemo se uskoro vidjeti u Sarajevu, gdje ćemo još jednom moći vidjeti zajedno da su Huntingtonove teorije o sukobu civilizacija ipak nešto što je prošlost, čak i kao teorija.

XS
SM
MD
LG