Linkovi

Vlada Federacije odbacila Prijedlog zakona o boračkim pravima. 19/7/02 - 2002-07-19


Vlada Federacije BiH, danas je odbacila Prijedlog zakona o boračkim pravima, navodeći za ovakvu odluku više razloga. Kao glavni, federalna ministrica za boračka pitanja Suada Hadžović, navodi nemogućnost financijske realizacije ovakvog zakona. Prema njenim riječima, projekcija koštanja zakona, i to samo za osnovna prava, iznosi 400 miliona KM godišnje, što približno predstavlja trećinu budžeta Federacije BiH, dok Vlada prihvatljivim smatra sadašnje izdvajanje od 280 miliona KM.

Jedan od razloga za neprihvataje ovakvog prijedloga boračkog zakona jeste i nizak nivo suglasnosti boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH i HVO, te izostanak suglasnosti kantona da se ovi odnosi reguliraju federalnim zakonom. U slučaju usvajanja ovakvog prijedloga zakona, njegovim korisnicima bilo bi obećano nešto što nije moguće realizirati, stav je ministirce Hadžagić.

Vlada će stav o predloženom zakonu dostaviti Parlamentu Federacije BiH, a pravo njegovog povlačenja iz procedure ima njegov predlagač, Munir Karić, delegat u domu naroda Federalnog Parlamenta.

O boračkom zakonu u posljednje vrijeme puno se govori. Njegovo usvajanje u ovakvom obliku, onemogućilo bi sklapanje stand by aranžmana sa MMF-om. O sklapanju ovog aranžmana sa predstavnicima MMF, jučer je u Washingtonu razgovarao i Visoki predstavnik. On je danas, po povratku iz SAD-a, o rezlutatima posjete govorio novinarima u Sarajevu. Još sinoć, u televizijskoj emisiji Glasa Amerike, gospodin Ashdown detaljno je govorio o svojim razgovorima. Ono što je izvjesno, jeste činjenica da MMF očekuje sklapanje ovog aranžmana sa domaćim vlastima, bez nametanja rješenja. Visoki predstavnik, takodjer, je uspio dogovoriti odlaganje potpisivanja od nekoliko dana, kako bi se pričekalo sa konačnom odlukom federalnog parlamenta.

XS
SM
MD
LG