Linkovi

BiH može funkcionirati samo kroz poštivanje individualnih prava. 18/7/02 - 2002-07-18


Novinar Neesweeka Colin Soloway je posljednju deceniju proveo na Balkanu, a veći dio tog perioda, a posebno onog ratnog, izvještavao je iz BiH. Od 1993 do jeseni 2001 godine izvještavao je za USA News reporty, Washington Post i Daily Telegraf. U toku 1998 i 1999 godine radio je kao politički analitičar u Međuanordnoj grupi za krize u Sarajevu, te je obavljao i funkciju zvaničnika OSCE-a na Kosovu.

C.SOLOWAY: Jedini način da BiH profunkcionira je da se osigura poštivanje individualnih prava, te da je moje pravo meni svojstveno bez obzira da li sam Srbin, Hrvat ili Bošnjak, te da je to pravo zaštićeno. Trebao bih biti u mogućnosti da dobijem posao, imam dom, zarađujem novac, da podižem svoju djecu i da nisam drugačije tretiran nego bilo ko drugi. Većina ljudi u BiH su mi rekli da upravo to i žele. Da li oni imaju vjeru da će se ovo desiti, zavisi od vlade koja je dole, zavisi o kojoj vladi govore, ali je moje shvatanje da su u Jugolsaviji postojala dva načina da imate stabilno, multietničko društvo. Prvo je da imate jaku centraliziranu kontrolu kao što je to bilo u Jugoslaviji za vrijeme kada je Tito bio na vlasti, koji je slamao bilo kakav znak protesta, ali je isto tako s druge strane imao balans - da je u biti svima dao ista prava, da su sa razlogom zadovoljni, da imaju, manje više, iste mogućnosti sa legalnim komunistima. Važna je stvar u tom sistemu bio pristup partiji, vaše sposobnosti i veze sa partijom, koja osigurava pomoć, slobodu traganja za srećom, poslom, obrazovanje, pomoć, zdravstvenu zaštitu, školovanje, odmor... Kada se takav sistem prekine, imate tri različite grupe koje se ponašaju baš kao što se ponašala i Komunistička partija. Jedino drugačije rješenje je da se usposatvi takav sisitem gdje će se poštovati individualne slobode ljudi, nasuprot njihovim kolektivnim pravima kao Bošnjaka, Hrvata ili Srba, ili, još važnije njihovih prava kao članova SDA, SDS-a, SDP-a, koje god hoćete partije. Sve dok se ne shvati da vlada služi svima, a ne samo njihovim strankama ili njihovim etničkim grupama vrlo je teško iznaći rješenja.

VOA: Koliko je, po vama, bitno američko prisustv u BiH za opstanka BiH kao države?

C.SOLOWAY: Sa stanovišta Sjedinejnih Američkih Država bilo bi mnogo lakše da na području Balkana nema problema i da Amerika ne mora biti umiješana. Amerika u ovom trenutku ima drugih problema o kojima mora da brine. Mislim da je jedna od lekcija koju su Sjedinjene Države naučile je da produžavanje nestabilnosti na Balkanu može samo izroditi dugotrajne probleme za nas. Nestabilnost i neučinkovitost vlade bio je jedan od faktora koji su dozvolili ćelijama Al Qaide da tamo operiraju i da Al Qaida koristi BiH kao logisitčki pogodno tlo kako bi se dalje proširila u Evropu. Radi se o promašaju države da spriječi da se ove aktivnosti odvijaju i da spriječi dolazak tih ljudi. Ako nemate učinkovitu vladu imat ćete ove probleme, a BiH je već sad u problemima koji se tičiu krijimčarenja žena, droge, te je čitav Balkan tranzitna ruta za ove aktinsoti. Na duge staze, ne mislim da Sjedinjene Države mogu napustiti ovo područje. Visoki predstavnik Paddy Ashdown će u BiH provesti tri godine, pa ćemo vidjeti kako će stvari izgledati nakon te tri godine.

XS
SM
MD
LG