Linkovi

Sedma godišnjica srebreničke tragdije. 11/7/02 - 2002-07-11


Hiljade Bošnjaka okupili su se u Srebrenici kako bi obilježili sedmu godišnjicu najgoreg masakra na tlu Evrope nakon Drugog svijetskog rata. 11 jula 1995 pripadnici Vojske Republike Srpske okružili su oko 8 hiljada Bošnjaka, odraslih muškaraca i diječaka u Srebrenici, koju je UN proglasio zaštićenom zonom. Holandske trupe u sastavu mirovnih snaga UN-a, koje su čuvale grad, nisu zaustavile snage Bosanskih Srba. Medjunarodne humanitarne organizacije, prema prikupljenim podacima, kažu da su Srbi masakrirali zatočene Bošnjake. Amnesty International u današnjem saopćenju iznosi uvjerenje da je nerazjašnjena sudbina hiljada nestalih nakon pada Srebrenice, kontinuirano i najveće nasilje nad ljudskim pravima u BiH. Ratni zločin počinjen u Srebrenici ostaće otvorena rana sve dok zvaničnici, posebno u Republici Srpskoj ne pokrenu nepristrasnu i neovisnu istragu onih za koje se vjeruje da su odgovorni za zločin počinjen u Srebrenici. Amnesty International ukazuje na činjenicu da Radovan Karadžić i Ratko Mladić, obojica optuženi za ključnu odgvornost za genocid u Srebrenici, još nisu privedeni pravdi. Do sada su samo dvije osobe odgovarale pred Haškim tribunalom za zločin u Srebrenici, uključujući generala vojske bosanskih Srba Radislava Krstića, koji je proglašen krivim za genocid. Na sudovima u BiH još niko nije pozvan na odgovornost za zločin u Srebrenici. Prema zvaničnim procjenama, kažu iz Amnesty Internationala, oko 7 hiljada i pet stotina odraslih muškaraca i dječaka nestali su nakon pada Srebrenice. Preko 7 hiljada tijela je exhumirano iz brojnih masovnih grobnica, uključujući žrtve Srebrenice, prije i poslije jula 1995, a nekoliko hiljada je do sada identificirano. Većina žrtava još uvijek leže u masovnim grobnicama i mrtvačnicama čekajući identifikaciju i ljudsku sahranu. Porodice žrtava, čiji su brojni članovi i danas bili u Potočarima, kod Srebrenice, vrše stalan pritisak na saznavanje sudbine još uvijek brojnih nestalih i konačnu sahranu otkrivenih tijela.

Mnogi, ukoliko ne većina, od oko 20 hiljada koji se još vode kao nestali u BiH, vjeruje se da su žrtve prisilnog nestanka tokom rata. Zbog toga Amnesty International poziva vlasti u BiH da prekine lanac neklažnjavanja za takozvano nestajanje osoba. Ova ugledna organizacija za zaštitu ljudskih prava traži od vlasti u BiH da kriminalizira akt nestanka osoba kao očit prekršaj prema zakonu o zločinima koji je na snazi u BiH. Takva mjera bi se trebala poduzeti u okviru tekuće reforme zakonodavstva i pravosudja u BiH, smatraju iz Amnesty Internationala.

O samoj komemoraciji u Potočarima za Glas Amerike izvjestio je Dragan Stegić.

Komemoracija povodom obilježavanja sedme godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici, koja je održana danas u Potočarima, protekla je bez incidenata potvrdilo su popodne predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. U prisustvu dvije i po do tri hiljade, uglavnom, Bošnjaka te predstavnika domaćih vlasti i međunarodne zajednice u Potočarima kod Srebrenice danas je obilježena sedma godišnjica stradanja stanovnika ove opštine. Obraćajući se prisutnima, poglavar Islamske vjerske zaednice u B i H, reisu-l-ulema, Mustafa Cerić je poželio da Bog ne dozvoli da se bilo kome ili bilo gdje ponove Srebrenica ili New York. Ovdje nismo da zločin opraštamo. Mi smo ovdje da se zna da je istina naša snaga, da je pravda naša sudbina, da je ljubav naša nada, da je mir naša poruka, da je Bosna naša domovina, da je Srebrenica zvijezda koja budi savjest onih koji dadoše mač nasilniku da ubije nevina čovjeka. Današnji skup u Potočarima te područje Srebrenice i Bratunca obezbjeđivalo je oko dvije hiljade policajaca Republike Srpske, a prema riječima portparola Ministarstva unutrašnjih poslova,Zorana Glušca, tokom ceremonije, nije zabilježen ni jedan ozbiljniji incident. Sve planirane mjere i radnje su sprovedene na terenu i u trenutku kada autobusi sa učesnicima skupa izlaze iz Potočara i kreću se prema međuentitetskoj liniji, mi do sada nismo registrovali nijedan slučaj ugrožavanja bezbjednosti učesnika skupa. Dodajmo da je policija Republike Srpske spriječila dolazak 38 aktivistkinja organizacije Žene u Crnom iz Beograda, na komemoraciju u Potočarima. Autobus sa predstavnicama ove antiratne i nevadine organizacije zaustavljen je kod Bratunca, a potom vraćen u Jugoslaviju, iako je prethodno, bez problema, prešao granicu. Takođe, zabilježen je i protest Radio televizije Federacije MUP-u Republike Srpske zbog, nemogućnosti snimanja jedne emisije na području Srebrenice. Dodajmo da su današnjoj komemoraciji prisustvovali i visoki predstavnik Paddy Ashdown,šef misije UN-a u B i H, Jacques Klain i američki ambasador Clifford Bond, te drugi predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija. U Srebrenici su boravili i predsjedavajući predsjdništva Beriz Belkić, te čelnici Federacije dok je od najviših zvaničnika Republike Srpske, zabilježeno prisustvo potpredsednika Narodne Skupštine, Sulejmana Tihića.

Za Glas Amerike, Dragan Stegić.

XS
SM
MD
LG