Linkovi

Evropske reakcije na američki veto 1/7/02 - 2002-07-01


Ministar vanjskih poslova Danske, Per Stig Moller, odaslao je danas, prvog dana danskog predsjedavanja Unijom, saopštenje u kojem se ističe kako su zemlje koje su se opredijelile za aktivno učešće u mirovnim misijama, te podržale Medjunarodni sud za ratne zločine, stavljene u tesku dilemu ovim dramatičnim korakom Amerike.

Sukobi, svadje i ucjene na East Riveru su doveli značajan dio mirovnih misija medjunarodne zajednice u veoma nezahvalnu, sramotnu ulogu taoca, a prijete i samoj srzi mirovnih misija UN, upozorio je danas glasnogovornik Evropske komisije.

Evropski diplomatski izvori, ipak, kažu kako se pregovori s Amerikancima nastavljaju, te da se nadaju kako će se u sljedeća tri dana naći izlaz iz krize, dok je, u medjuvremenu, dansko predsjedništvo Unije pozvalo na održavanje vanrednog evropskog sastanka na ambasadorskom nivou, koji bi za temu imao aktuelnu krizu.

Jedna od zvaničnih reakcija na aktuelnu situaciju stiže iz Berlina- ministar pravosudja, Herta Däubler-Gmelin poruccuje: "Njemačka se nada da će Amerika, kao demokratija sa veličanstvenom državno-pravnom tradicijom, ubuduće aktivno saradjivati. Dovodjenje u sumnju nezavisnosti Suda bilo bi fatalan znak u doba globalizacije". A Berlinr Zeitung' komentira:" Amerikanci - i to ne samo vlada, nego i većina gradjana - su duboko ubjedjeni da su njihove institucije najbolje na svijetu i zbog toga im se Krivični sud čini, u najboljem slučaju, suvišnim".

"NATO ostaje posvećen miru u Bosni, i misija SFOR za sada nije ugrozena", izjava je visokog zvaničnika Alijanse, nakon današnjeg, vanrednog susreta Stalnog NATO vijeća, posvećenog analizi aktuelnih zbivanja i budućnosti balkanskih mirovnih misija.

Istina je, kažu NATO izvori, da je američki veto u Vijeću sigurnosti izazvao veliku konfuziju medju ostalim zemljama-ćlanicama Saveza, medjutim, sve su danas izrazile nadu da će se ovaj problem vrlo skoro prevazići. U medjuvremenu, potvrdjuje se u Briselu, SFOR nastavlja sa naporima u doprinos u stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Prema tvrdnji zvaničnika, mogućnost povlačenja američkih vojnika iz misija na Balkanu danas nije pominjena:" Nije bilo potrebe da se oko ovog razgovara jer nam američka strana nije dala naznake da razmišlja o povlačenju", rečeno je nakon susreta ambasadora 19 NATO članica. Alijansa nastavlja da prati zbivanja i ako se ispostavi da je to neophodno, Stalno vijeche NATO će se ponovo okupiti nakon isteka roka od 72 sata.

XS
SM
MD
LG