Linkovi

Veto SAD-a na dalju misiju UN-a u BiH? 28/6/02 - 2002-06-28


Američki ambasador u Ujedinjenim narodima John Negroponte je zaprijetio da će uložiti veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se produžava Misija UN-a u BiH, ukoliko se američkim snagama ne dodjeli imunitet od suđenja na novom Medjdunarodnom krivičnom sudu. Gospodin Negroponte je jučer rekao reporterima da je veto definitivno opcija ukoliko se to pitanje ne riješi. Rok za produženje misije UN-a u BiH ističe u nedjelju u ponoć, upravo kada s radom počinje novi Međunarodni krivični sud u Den Hagu. To je prvi svjetski zakonodvani forum koji će suditi za zločine genocida, kršenja ljudskih prava i ratne zločine. 69 zemalja je do sada ratificiralo sporazum o stvaranju ovog tribunala. Administracija predsjednika Busha je odbacila taj sporazum, uz obrazloženje da bi američke snage i građani mogli biti podvrgnuti lakomislenim ili politički motiviranim suđenjima izvan američkih granica. Pristalice suda kažu da pozivi Sjedinjenih država da se njihovim vojnicima da imunitet predstavljaju kampanju kako bi se onemogućio rad ovog međunarodnog tribunala.

Sarajevo: Šta kažu iz Ministarstva vanjskih poslova BiH?

Dopisnik Glasa Amerike Adnan Rondić je to pitao glasnogovornika MVP BiH Amera Kapetanovića, koji kaže: Očekujemo da će se naći rješenje, koje će omogućiti nesmetani nastavak Misije UN-a u punom kapacitetu u BiH i, što je još važnije, njenu transformaciju u misiju EU, odnosno evropskih policijskih snaga. EU je, inače, donijela odluku da će zamjeniti misiju policijskih snaga UN-a, početkom iduće godine. Želio bih još naglasiti da je izvještaj Generalnog sekretara o radu Misije UN-a u BiH, u proteklom periodu, u diplomatskim krugovima i pri Ujedinjenim narodima i šire, ocjenjen vrlo pozitivnim i tu gotovo da postoji koncenzus da je ovo jedna od najuspješnijih misija medjunarodnih organizacija u BiH, što daje dodatne argumente za šestomjesečni produžetak njenog mandata. Predstavnici BiH u New Yorku i Washingtonu u stalnom su kontaktu sa relevantnim institucijama SAD-a i drugih članica Vijeća sigurnosti i ono što sada mogu reći jeste da ćemo sačekati da odluka bude donesena. Shvatamo ozbiljnost situacije, shvatamo ozbiljnost američkih zamjerki, ali očekujemo pozitivnu odluku i javnost ćemo informirati o svim novim detaljima, koje u medjuvremenu saznamo.

Šta bi ovakava odluka Sjedinjenih dražva mogla značiti za BIH?

Amra Alirejsović je to pitala Erica Wittija iz Koalicije za međunarodnu pravdu, sa sjedištem u Washigntonu.

E. WITTE: Mislim da BiH ima razloga za zabrinutost, ali mislim da je važno znati da se ne radi samo o Bosni - Sjedinjene države imaju svoje vojnike od Gruzije do zapadne Sahare, i ovo je mnogo veće pitanje o kojem se trenutno raspravlja na najvišim nivoima vlade. Mislim da će se vjerovatno naći rješenje, ali su mnoge stvari stavljene na kocku--to bi imalo neposredan efekat na IPTF, SFOR, a također bi moglo utjecati i na ovlasti visokog predstavnika. Trenutnačni efekat bi bio zatvaranje IPTF-a, ne mislim da bi se američke snage preko noći povukle, ali bi se mogle vratiti u kasarne i to bi moglo imati efekat i na ovlasti visokog predstavnika, odnosno smanjiti njegove ovlasti. Ukoliko se kriza ne riješi do nedjelje navečer, mislim da bi se donošenje odluke moglo produžiti za nedjelju dana kako bi se dobilo dodatno vrijeme za postizanje nekog trajnijeg rješenja. Mislim da postoji prostor za kompromisno rješenje, recimo, specifičan imunitet za misiju u BiH, kako bi se izbjegla trenutačna kriza. Također postoji mogućnost da bi statut Međunarodnog krivičnog suda mogao omogućiti zemljama da daju imunitet na bilateralnoj osnovi, što znači da bi Bosna mogla dati imunitet američkim snagama u BiH, što je, vjerujem, već dio Dejtona.

Na pitanje zašto se američka vlada ponaša na ovakav način, Eric Witte kaže: Mislim da je to dijelom iracionalan čin, iracionalan strah od olako sazvanog i shvaćenog suđenja, ali je dijelom i legitiman, jer je činjenica da su Sjedinjene Države jedina svjetska supersila i da ima veliku odgovornost i prisutnost u svijetu. Amerika je prisutna u toliko mnogo dijelova u svijetu pod toliko mnogo okolnosti, da postoji legitiman razlog za strah da bi moglo doći do suđenja koja bi se zasnivala jedino na odbojnosti prema američkoj moći. Takodjer mislim da ova mjera neće naići na podršku Kongresa u bližoj budućnosti. Mi ovdje imamo funkcionalan pravosudni sistem i postoji nepovjerenje u jedan sasvim novi sistem. Međutim ukoliko se Međunarodni krivični sud pokaže odgovoran i pravedan, mislim da će se time stvoriti veće povjerenje u Sjedinjenim državama prema ovom sudu, kaže Eric Witte iz Koalicije za međunarodnu pravdu iz sjedišta u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG