Linkovi

Obnova Starog mosta u Mostaru. 27/6/02 - 2002-06-27


Italijanski predsjednik Carlo Azzeglio Ciampi, u sklopu posjete BiH, danas je u Mostaru prisustvovao svečanosti početka klesanja kamena za ponovnu izgradnju luka Starog mosta.

Predsjednik Ciampi tom prilikom je uz ostalo rekao da rušenje Starog mosta i Budinih statua u Afganistanu predstavljaju opomenu kako nedostatak kulturnih i etičkih vrijednosti može odvesti na loš put.

U Mostaru je danas upriličena još jedna svečanost u toku obnove simbola grada i BiH – Starog mosta. U prisustvu medjunarodnih, te zvaničnika BiH, Federacije, Hercegovačko neretvanskog kantona i Grada Mostara, predsjednik Republike Italije, Carlo Azzeglio Ciampi, bio je prvi koji je udarcem čekića i dlijeta započeo klesarske radove na kamenju, od kojeg će za 18 mjeseci biti ponovo izgrađen Stari most.

Rušenje Starog mosta 1993. godine u Mostaru, koji je bio majstorsko djelo islamske arhitekture iz 16. vijeka i simbol naših zajedničkih kulturnih vrijednosti, bila je uvreda našem osjećaju za kulturu. To barbarsko djelo na isti način kao i rušenje Budinih statua u Afganistanu neka nam bude opomena da nedostatak kulturnih i etičkih vrjednosti nas može samo navesti na loš put.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Beriz Belkić je, izmedju ostalog, rekao: U opakim i razornim programima, koje smo, nažalost, upoznali, smišljani su i domišljani i provodjeni razaranje i uništavanje našeg istorijskog pamćenja. Rušenjem Starog mosta namjeravano je i uništenje našeg povjerenja u budućnost bosansko-hercegovačke društvene i državne ukupnosti. Medjutim, sreća, da smo se danas uvjerili da je taj rušilački program unaprijed bio osudjen na neuspjeh o čemu svjedoči i naše današnje prisustvo i ljudska priroda koja ne pristaje na presudu zla niti na poraz.

Čelnici Mostara, Hamdija Jahić i Neven Tomić zahvalili su se Italiji za pomoć koju je ova zemlja pružila BiH i Mostaru tokom i poslije rata. Govori gradonačelnik, Hamdija Jahić: Vaša vrijedna donacija od 3 miliona i 300 hiljada dolara, sa kojom je Republika Italija pojedinačno jedan od najvećih donatora, pomoći će ponovno spajanje ne samo obala, nego i ljudi, naroda i civilizacija.

Predstavnica Svjetske banke, južnoafrikanka Mamphela Ramphele, istakla je da je cilj obnove Starog mosta doprinos pomirenju.

To dobiva još veći značaj za mene sa ličnog aspekta, jer sam kćerka zemlje u kojoj pomirenje predstavlja najvažniji pojam. U Južnoj Africi pomirenje je postala prekretnica za novo društvo koje smo htjeli izgraditi kada smo konačno uspjeli završiti s apartheidom.

Nakon svečanosti na mjestu obnove Starog mosta, u obližnjem Centru za kulturu upriličen je sastanak medjunarodnih i domaćih predstavnika sa predsjednikom Ciampijem. Evo šta je o tome izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH, Beriz Belkić: Nama je ponovo rečeno da odgovornost prvenstveno stoji na domaćim vlastima i ljudima koji su odgovorni za razvoj vlastite zemlje, a medjunarodna zajednica je i dalje spremna i otvorena da podrži sve naše aktivnosti i da dalje insistira na partnerskom odnosu. Medjutim, konstatirali smo da i medjunarodna zajednica svojom unutarnjom strukturom nije baš stimulirajuća za takvu vrstu odnosa i da će se nakon izbora te stvari pokušati popraviti.

Sa predsjednikom Italije potom se sastao i visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Razgovarali smo o budućnosti BiH i potrebi da se u zemlji uspostavi pravda i vladavina zakona, kao i potrebi da se otvore nova radna mjesta. Također smo razgovarali i o potrebi izgradnje državnih institucija koje će odvesti zemlju u Evropu.

Završivši boravak u Mostaru, predsjednik Italije, Carlo Azzeglio Ciampi, otputovao je u Sarajevo, gdje nastavlja posjetu BiH. Iz Mostara, za VOA, Mirsad Behram.

XS
SM
MD
LG