Linkovi

Izraelska ljevica: pružanje ruke Palestincima je odgovor. 24/6/02 - 2002-06-24


Oni se okupljaju na parkingu jednog fudbalskog stadiona nadomak Jerusalema--to je manja, ali glasna grupa ljevičara-izraelskih mirovnih aktivista. Nakon neuspjeha mirovog procesa u Oslu i izbora desničarskog premijera Ariela Sharona, njihov broj iznosi oko 5% izraelske javnosti. Oni koji su ostali su dugogodišnji ljevičari-aktivisti kao Yuri Pines, profesor kineske istorije na hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu.

Kada je ustanak započeo, kada je započela druga intifada, gotovo da i nije bilo ljevice. Tada je izraelska ljevica, osobito umjerena ljevica, na neki način osjećala da su ih izdali Palestinci, da je Palestincima Barak dao veliku ponudu koju su oni odbili, i zbog toga kažu: nama nije više stalo, nismo više zainteresirani za njihovu sudbinu. Samo mali dijelovi izrelske ljevice su i dalje posvećeni svom cilju, kaže Yuri Pines.

U maju je ova koalicija aktivista pod nazivom Taosh formirala konvoj od 80 automobila kako bi dopremili zalihe Palestincima koji žive pod policijskim satom na zapadnoj obali. Yuri objašnjava: Dopremićemo naše zalihe stanovnicima četiri veća palestinska grada--Betlehem, Beit Jala, izbjeglički kamp Ida, Dehasha i oblast El Khadar. Aktivisti Taosha vjeruju da će pravi mir biti postignut samo nakon potpunog povlačenja sa Zapadne obale, pojasa Gaze i istočnog Jerusalema, što je ideja koja više nije popularna s glavnim izraelskim strujanjima. Član Knesseta i bivši mirovni aktivist Yuval Steimitz.

Činjenica je da smo nastojali okončati okupaciju, da smo već uručili najveći dio pojasa Gaze i oko 40% zapadne obale palestinskoj kontroli, Arafatovoj kontroli, čak i prije nego imamo konačan mirovni sporazum. To je veoma značajno. Ali umjesto mira dobivamo terorizam i rat, kaže Yuval Steimitz.

Kada konvoj stiže do kontrolne tačke pri ulasku na zapadnu obalu, dočekuje ih policija. Izraelskim građanima je zabranjeno da u trenutnoj krizi putuju na zapadnu obalu. Nakon kratkih pregovora, policija im dozvoljava prolaz. Linija između Zapadne obale i Izraela ide po vrhu ovog planinskog grebena. Na drugoj strani ih čeka palestinska delegacija zajedno s gradonačelnikom Beit Jale. U svjetlu trenutnog nasilja i krvoprolića, Yuri i njegove kolege se nadaju da će očuvati osjećaj razumjevanja i solidarnosti između Palestinaca i Izraelaca.

Najvažnija stvar nije isporuka zaliha, najvažnija stvar je vjerovanje u mir, zajednički rad ka miru, kaže gradonačelnik Beit Jale.

Znamo da ih ne možemo fizički ojačati. Naše zalihe nisu ništa u poređenju s štetom koju je nanijela vojska. Ali mislim da ih možemo duhovno ojačati. Imam užasan osjećaj da će se zbog onog što se dešava danas naredna generacija Izraelaca u velikoj mjeri stidjeti što pripadaju izraelskoj naciji. I to je užasno. Mislim da je to katastrofa za jevrejski narod. Mislim da je to najveća katastrofa koja se desila jevrejima u njihovoj istoriji, kaže Yuri Pines.

Mislim da imamo što naučiti od drugih zapadnih demokracija--kako očuvati demokraciju živom i funkcionirajućom u vrijeme krize i rata, ali s druge strane i kako ujediniti snage, djelovati u vrijeme rata ili rata protiv teorizma, kaže Yuval Steimitz.

Za malu grupu kao što je Taosh, to je velika pobjeda za mir tokom ovog perioda krize. Za Yurija, to je također osobna pobjeda. On bi se želio preseliti u Kinu zbog svoje ljubavi za kinesku istoriju i kulturu. Ali zbog trenutne krize, on si ne može priuštiti da ode.

XS
SM
MD
LG