Linkovi

George Robertson: Suočavanje s terorom je nova misija NATO-a, 20/6/02 - 2002-06-20


Gospodin Robertson se, na početku svog izlaganja o novim izazovima modernog doba, prije svega obratio washingtonskoj javnosti rekavši da ovakvoj vrsti publike, u ovakvom gradu, ne treba puno objašnjavati potrebu za promjenama, naglasivši: Terorizam je prerastao iz problema specifičnog za agencije za provođenje zakona jedne zemlje u smrtonosnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i međunarodnoj stabilnosti. Volja terorista danas, i njihovih pristalica u odmetnutim režimima, da nasumično ubijaju, je terorizam transformirala u najveći izazov sigurnosti novog vijeka. To stavlja ogroman teret na vlade slobodnog svijeta, jer teroristi ne razmišljaju racionalno, oni nisu predvidivi, nisu spremni izbalansirati interese i rizike, oni su ekstremni fanatici, koji se povode za mržnjom, rekao je lord Robertson. On je naglasio da su teroristi međutim pretrpjeli niz velikih poraza nakon 11 septembra, od Afganistana do Balkana, gdje je NATO uništio neke ključne ćelije al-Qaide, pa sve do nedavnih hapšenja u sjevernoj Americi, Evropi i sjevernoj Africi.

Kao prvo, nacionalne vlade moraju na vrijeme i učinkovito djelovati kako bi razvile svoju vlastitu odbranu. To je ono što Sjedinjene države čine sada, u možda najdubljem periodu promjene u posljednjih 50 godina. Kao drugo, prioritet za sve slobodne zemlje je izgraditi i održati prijateljstva koja su od ključne važnosti da pobijedimo u našem zajedničkom ratu protiv terorizma. Stari NATO međutim neće biti dovoljan da se suoči s rizicima i izazovima današnjice, istakao je George Robertson.

NATO se suočava s dubokim promjenama u najfundamentalnijem procesu transformacije nakon okončanja hladnog rata. Obično ne bih javno izlagao nešto na čemu radimo, ali smatram da je od ključne važnosti u trenutnim okolnostima ovdje u Sjedinjenim državama da ljudi znaju i shvate na koji se način NATO mijenja, rekao je lord Robertson naglasivši da je možda najfundamentalnija karakteristika promjene jednostavna politika donošenja odluka. NATO je odlučio da mora igrati istaknutu ulogu u odbrani vlastitog stanovništva i snaga od terorističkih napada. Sada smo odbranu od terorizma definirali na širi način kako bi ona uključila aktivnosti naših snaga kada i gdje to bude potrebno, što uključuje i djelovanje protiv terorista i onih koji ih štite. Drugim riječima kada to bude odgovarajuće NATO će biti u mogućnosti podržati i ne-NATO-vu operaciju. Možda bi najupečatljiviji scenario, rekao je George Robertson, bio buduće operacije koje bi uključivale NATO, njene partnere uključujući Rusiju, i druge članice ove velike koalicije. Borba protiv terorizma je u srcu novog odnosa NATO-a i Rusije. Nama je potrebna Rusija da se suočimo s novim i zajedničkim prijetnjama, isto koliko smo i mi potrebni Rusiji, rekao je George Robertson. Na sljedećem samitu NATO saveza koji će se održati u novembru u Pragu NATO će poduzeti odlučan korak naprijed u odnosima sa zemljama širom Evrope i centralne Azije, gdje čak i male zemlje, daleko od Washigntona i Brisela, mogu igrati odlučujuću ulogu. Transformacija NATO saveza će biti ključni, i doista osnovni doprinos američkoj sigurnosti, sigurnosti svih zemalja članica NATO-a, te sigurnosti budućih generacija, naglasio je na kraju generalni sekretar NATO-a, George Robertson.

(dz)

XS
SM
MD
LG