Linkovi

17 juni: 30-ta godišnjica afere Watergate.  14/6/02 - 2002-06-14


Ljudi bi trebali znati da njihov predsjednik nije lopov. Ja nisam lopov i zaradio sam sve što imam, bile su riječi predsjednika Nixona.

Na prvi pogled, skandal Watergate se činio kao manja neprilika za predsjednika Nixona, koji je velikom većinom dobio svoj drugi mandat novembra 1972. Ali kako su se pojavljivale informacije o nastojanjima Bijele kuće da prikrije saznanja o upadu u Watergate, predsjednikovanje Richarda Nixona se počelo rušiti. Ovaj skandal ga je primorao da na sramotan način da ostavku na mjesto predsjednika, što je zauvijek izmijenilo političku scenu u Americi.

Afera Watergate je također dovela do neprijateljskijeg odnosa između predsjednika i medija. Jedna od lekcija Watergate-a je da se skandal prodaje. Danas novinari pomno ispituju svaki aspekt, kako politički tako i osobni, predsjednikovog života.

Objavljivanje traka iz Bijele kuće je na kraju dokazalo propast Richarda Nixona. Informacije da je planirao platiti veliku sumu novca kako bi ušutkao provalnike u Watergate su dovele do optužbi za kršenje pravde i zloupotrebu vlasti. Otkriće da je zaustavio FBI da istraži ovaj upad je potkopalo njegovu podršku u Kongresu i primoralo ga da postane prvi američki predsjednik koji je dao ostavku, 9 augusta 1974.

Nikada nisam bio onaj koji odustaje. Napustiti položaj prije isteka mandata je u suprotnosti sa svakim instinktom u mom tijelu. Ali kao predsjednik, moram interese Amerike staviti na prvo mjesto. Stoga dajem ostavku na mjesto predsejdnika što stupa na snagu sutra u podne, rekao je Richard Nixon.

Svaku administraciju, koja je izabrana nakon Richarda Nixona je istraživao nezavisni istražitelj. Istraga afere koju je predjednik Clinton imao s mladom pripravnicom je dovela do brojnih poređenja s Watergate-om. Za razliku od Nixona, koji je dao ostavku, predsjednik Clinton je umirio oluju mogućeg opoziva i Senat ga je oslobodio optužbe. Bivši senator Howard Baker.

Neko me je jednom upitao šta mislim o aferi Clinton-Monica Lewinsky i da li se ona može uporediti s Watergate-om? Očigledno je da je ona drugačija, ali jedna zajednička crta koja se provlači kroz sve to je da američki političari, kako se čini, teško shvataju da prikrivanja nikada ne uspjevaju, kaže gospodin Baker.

Prikrivanje afere Watergate zasigurno nije uspjelo. Jedan po jedan, najviši suradnici i savjetnici Nixona su optuženi. Sve skupa, 21 osoba, uključujući njegovog šefa kabineta Boba Haldemana, bivšeg ministra pravde Johna Mitchella i glavnog savjetnika za domaća pitanja Johna Erlichmana, je završila u zatvoru. Samom Richardu Nixonu je oprošteno neposredno nakon što je sišao s dužnosti. U svojim poznim godinama, on je pokušao ublažiti efekat kojeg je afera Watergate imala na njegovu predsjedničku ostavštinu pisanjem knjiga i držanjem govora o događajima u svijetu, u nadi da će spasiti svoju reputaciju.

Richard Nixon je, kao još uvijek kontroverzna ličnost, umro 22 aprila 1994, nakon moždanog udara, u 81-oj godini života.

XS
SM
MD
LG