Linkovi

Sta je globalizacija? 11/6/02 - 2002-06-11


U Sjedinjenim državama znaci globalizacije su svugdje. Od stranih kola do uvozne hrane. Proizvodi dolaze iz cijelog svijeta--oznake na njima liče Ujedinjenim narodima. Glavni kapital koji stvara takve proizvode teče iz jedne zemlje u drugu s do sada neviđenom lakoćom. Riječ globalizacija je nastala početkom 90-tih godina nakon pada željezne zavjese.

U isto vrijeme u Sjevernoj Americi, Evropi i ostalim dijelovima svijeta cvjetali su sporazumi o slobodnoj trgovini. Ne samo da druge zemlje utječu na Ameriku, već i Amerika utječe na zemlje svijeta. U nekada udaljenim dijelovima svijeta, u svetom gradu Lasa u Tibetu, možete naći gotovo sve na tržnici ili u lokalnim noćnim klubovima. Ako hoćete naći jedno od najvećih ogranaka lanca restorana Kentucky Fried Chicken moraćete otići u Peking. Najnovije holivudske filmove možete pogledati u improviziranom kinu na Obali Slonovače. Televizija je dio globalizacije. Isto kao i internet, mobilni telefoni, putovanja...sve to svijet čini sve manjim. Globalizacija se, kako se čini, kreće nezaustavljivim tempom--onim koji neizbježno donosi promjenu i koji nas zbližava bez obzira htjeli mi to ili ne. I taj tempo se ubrzava svakim danom, svakim satom.

Ali tu je i ona kontroverzna strana globalizacije, mračna strana. Ona strana zbog koje mnogi ljudi prosvjeduju tokom susreta Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Oni su zabrinuti da su siromašni i slabi zapostavljeni u ovom novom globalnom svijetu i da treći svijet možda nikada neće osjetiti njene prednosti. Oni se pribojavaju gubitka kontrole. Postojala je velika zabrinutost u Indoneziji, pretežno muslimanskoj zemlji, kada je jedno istraživanje provedeno 90-tih godina pokazalo da je Michael Jackson popularniji među indonežanskom mladeži nego prorok Muhamed. Mnogi vjeruju da je represivni režim u Afganistanu, koji je nastojao izbaciti sve što je moderno ili drugačije, bio reakcija upravo na takvu vrstu fenomena, što je zapravo bila reakcija na globalizciju. Zaustaviti proces globalizacije je gotovo nemoguće. To je proces koji je već duže vrijeme u toku. Trgovinom se budizam prenio u Aziju duž puta svile. Trgovinom je islam stigao u jugoistočnu Aziju. Trgovinom je kršćanstvo doprlo do Evrope i američkog kontinenta. Taj put je tada bio spor, ali se sada kreće vrtoglavom brzinom. I gdje će nas on na kraju odvesti je pitanje nauke i društvene mašte.

XS
SM
MD
LG