Linkovi

Suroi: Na Kosovu čistačica zaradjuje više nego sudija, 11/6/02. - 2002-06-11


Veton Suroi , politički aktivista, i izdavač glavnih Prištinskih novina, optimističan je u pogledu postajanja Kosova nezavisnom državom. Dogadjaji u susjednim balkanskim državama, kaže Suroi, pomoći će u odredjivanju toga trenutka, a medju takve dogadjaje Veton Suroi ubraja prirodu odnosa koja se stvara izmedju Srbije i Crne Gore, nakon što istekne , dvije hiljade i pete, sporazum o ograničenom savezu. Takodjer od velikog značaja za budući status Kosova, nastavlja gospodin Suroi, je i to hoće li Bosna i Hercegovina nastaviti postojati kao jedinstvena država, i hoće li Makedonija ispuniti obećanje da će integrirati u društvo i vladu -tamošnje Albance. Gospodin Suroi kaže: Slijedeće tri godine donijet će dinamiku, koja će voditi ne samo tome da ta društva odluče sebi samima, nego i da u okviru Evrope, donesu mnogo krupnije odluke.

Neovisnosti Kosova se protive Srbija, i Evropska Unija. Veton Suroi, medjutim predvidja da će se medju balkanskim zemljama uskoro početi sklapati ugovori o slobodnoj trgovini. On takodjer kaže da će najveći broj zemalja regiona nastojati da se integrira medju Zapadne zemlje, pridruživanjem NATO savezu i Evropskoj UNiji. Gospodin Suroi , medjutim, negira mogućnost udruživanja svih Albanaca u regionu, u neki Veliku Albaniju ili Veliko Kosovo. On potom dodaje da je skeptičan po pitanju namjera reformističke vlade u BEOGRADU Teško je reći šta Srbija želi , jer takve zemlje još uvijek faktički nema. A mnogi tvrde da su baš oni glas Srbije.

Veton Suroi dodaje kako demokracija u Srbiji još nije izvjesna. Daniel Serwer, bivši američki diplomat koji je na čelu Balkanskog Projekta pri Institutu za Mir, kaže da medjunarodna zajednica je uspjela obezbijediti Kosovu pravu samoupravu. On objašnjava: Kosovu treba vlastita vlada. Je li to zbog toga što je medjunarodna zajednica na terenu preuzela na sebe isuviše odgovornosti, ili pak zbog slabog sudjelovanja samih Kosovara u tome - još uvijek ne znamo; ali je činjenica da nema lokalne vlade koja je neophodna. Veton Suroi priznaje da je korupcija strašan problem na Kosovu. jedan dio razloga za to jest, dodaje on, novac, i objašnjava kako medjunarodna zajednica do te mjere iskrivljuje lokalnu ekonomijiu, da, kao primjer navodi, čistačica u administraciji UN-a na KOSOVU, zaradjuje duplo više nego jedan lokalni sudac.

XS
SM
MD
LG