Linkovi

Amishi prijete da će napustiti Pensylvania-u 10/6/02 - 2002-06-10


Ultra konzervativna sekta Amiša u Sjedinjenim Državama, prijeti da će napustiti svoje vjekovno prebivalište u saveznoj američkoj državi Pensylvania, ukoliko državni zvaničnici na sudu dobiju spor koji se vodi oko odluke lokalnih vlasti prema kojima bi Amiši morali na zadnji dio svojih zaprežnih kola, stavljati fluoroscentni trokut. Za oko 100 hiljada Amerikanaca koji su pripadnici sekte Amisha, život rijetko prekoračuje 40 kilometara na sat. Oni žive upravo onako kako su živjeli njihovi preci stoljećima prije: ne koriste električnu energiju, tekuću vodu iz državnih sistema, niti automobile. Međutim, Amishi i zvaničnici Pensylavanije nalaze se sada na sudu, jedni naspram drugih, a sam slučaj ne samo da potiče pitanje sigurnosti u saobraćaju, već i pitanje vjerskih sloboda. U središtu kontroverze se nalazi narandžasti fosforescentni trougao kojeg na osnovu zakona u ovoj saveznoj državi na zadnji dio kola moraju postaviti sva vozila koja ne prekoračuju brzinu od 40 kilometara na sat. Amishi iz porodice Schwartzentrube su kazali da će se radije preseliti u saveznu državu Ohio, prije nego bi na svoju dvokolicu postavili ovaj narandžasti znak. U posljednjih 18 mjeseci oni se nisu odazvali na preko 20 poziva na sud, dok su neki od njih odležali i zatvorske kazne. 23-ogodišnji Johnas Schwartzentrube je u zatvoru proveo tri dana jer je odbio da plati kaznu od 93 američka dolara zbog saobraćajnog prekršaja. Reed Smith je jedna od najprominentnijih američkih advokatskih firmi koja je Amishima pružila besplatne usluge, a odvjetnica Dona Doblick koja zastupa njihova prava, kaže: Ustav Pensylvanije garantira vjerske slobode svake individue. Amishi vjeruju da vješanjem ovog narandžastog znaka oni narušavaju slobodu praktriciranja svoje vjere.

Prema riječima gospođe Doblick, Amishi se protive ovom simbolu jer on sugerira da postoji veća vjera u tehnologiju nego u Boga. Advokat oblasnog suda Heath Long smatra da je odluka Amisha da ne koriste ovo saobraćajno pomagalo pitanje javne sigurnosti, a ne vjerske slobode.

Prema zakonima u Pensilvaniji svako vozilo koje se sporo kreće mora imati znak, a to je u ovom slučaju narandžasti trougao, tako da u slučaju da vam neko prilazi otpozadi, oni jasno mogu vidjeti da ste ispred njih, kaže Heath Long.

Prema riječima Stephena Scotta, stručnjaka koji proučava životni stil Amisha, interesovanje za ovu sektu u Sjedinjenim Državama je veće nego ikada ranije: Na automobil Amishi gledaju kao na destruktivnu silu koja ljude odvlači od doma. Auto razlama porodicu, te simbolizira brži način života. Njihova tradicionalna zaprežna dvokolica čini suprotno. Ograničene pokretljivosti, Amishi osjećaju da tako mogu zadržati njihov jednostavan način života.

U samom gradu mišljenja su podijeljena: postoji frustracija što se ceste moraju dijeliti sa sporim dvokolicama, ali postoji i zabrinutost da njihovi dojučerašnji susjedi mogu zauvijek odseliti. Odluka u ovom slučaju se treba donijeti ove sedmice. Advokati koji zastupaju prava Amisha kažu da će uložiti žalbu ukoliko slučaj ne bude riješen u njihovu korist.

XS
SM
MD
LG