Linkovi

Lideri Indije i Pakistana u Kazahstanu na azijskom samitu o sigurnosti 3/6/02 - 2002-06-03


Lideri Indije i Pakistana nalaze se u Kazahstanu zbog azijskog samita o pitanjima sigurnosti, i kako se očekuje ruski predsjednik Vladimir Putin će pokušati da posreduje izmedju njih, prvo održavanjem odvojenih susreta sa pakistanskim predjsednikom Pervezom Musharaffom i Indijskim premijerom Atalom Behariem Vajpayeeem. U medjuvremenu kineski predsjednik Jiang Zemin se susreo sa pakistanskim i indijskim liderima na ovom summitu u Kazahstanu. Dok su lideri Indije i Pakistana u Kazahstanu zbog azijskog samita o pitanjima sigurnosti, napori da se dvije strane direktno sastanu nisu urodili plodom. Pakistanski predjsednik Pervez Musharaff je doputovao u grad Almaty, komercijalni centar Kazahstana, u trenutku dok je Indija ponavljala da nema planove za susret između premijera Atal Vajpayee-a i Perveza Musharafa usprkos međunarodnim naporima da dođe do njihovog susreta.

Konferencija u Kazahstanu je postala centralna tačka za napore ka smanjenju napetosti između Indije i Pakistana, koji su rasporedili oko milion vojnika duž međusobne granice u spornom području Kašmira. Mogući sukob između ove dvije zemlje će zasigurno biti najveća briga za delegate iz 16 zemalja koji učestvuju u trodnevnoj konferenciji o interakciji i izgradnji povjerenja u Aziji. Indijski premijer Atal Beharu Vajpayee je po dolasku rekao da nema nemjeru da se sastane s pakistanskim predsjedikom. Indijski ministar vanjskih poslova Omar Abdulah je rekao: Bez obzira kakvi su stavovi drugih zemalja, stav Indije je veoma jasan, a to je da se ovdje nećemo sastajati s Musharafom. Nema potrebe da dođemo čak ovdje u Almaty kako bi se s njim sastali. Da su stečeni pravi uvjeti, mi bi se s njim sastali u njegovoj ili našoj zemlji. Činjenica je međutim da se uvjeti nisu stekli. Stoga nema veze gdje smo, mi se nećemo sastajati, rekao je indijski zvaničnik.

Pakistanski vojni lider je s druge strane pozdravio mogućnost susreta tokom kratke posjete Tadžikistanu na putu za Almaty, iako je jasno stavio do znanja da neće ponovno dati takvu ponudu ukoliko je indijski premijer nastavi odbijati. U međuvremenu je zvaničnik indijske vojske rekao da su indijski i pakistanski vojnici danas razmjenjivali vatru, iako nema izvješća o žrtvama. Indijski ministar vanjskih poslova je naglasio da samo na osnovu riječi neće doći do smanjenja napetosti na granici, već da će do njega doći na osnovu akcija, te da je u ovom trenutku isuviše rano reći da li je na terenu došlo do bilo kakvih akcija koje bi dovele do smanjenja napetosti. U međuvremenu u dodatnim naporima ka smanjenju napetosti, stiže vijest da Sjedinjene države u taj region šalju dvojicu izaslanika, ministra odbrane Donalda Rumsfelda i zamjenika državnog sekretara Richarda Armitage-a.

XS
SM
MD
LG