Linkovi

Američka obuka za Gruzijske oficire 27/5/02 - 2002-05-27


Uz nove odnose NATO-Rusija, kojem je predhodio novi američko-ruski sporazum o razoružanju, početak antiterorističke obuke oficira gruzijske armije koju će voditi američki stručnjaci i globalni rat protiv terorizma ušao je u novo poglavlje.

Dolaskom američkih stručnjaka za antiterorističku borbu i sa početkom realizacije novog programa ”Opremi i obuči” Gruzija se našla u širem međunarodnom fokusu. Glavni instruktor za obuku koja će trajati 70 dana pukovnik Robert Waltmeyer, kaže: Gruzijski program ”Obuči i opremi“ je zaista početak novog poglavlja u globalnom ratu protiv terorizma.

Samo desetak godina ranije gruzijski vojnici bili su u sastavu snaga bivšeg Sovjetskog saveza, odnosno za svoje sadašnje nove kolege i instruktore bili su neprijatelji u to hladnoratovsko vrijeme. Zato nije nimalo iznenađujuće što Teimurz Zavrashvili, jedan od oficira gruzijskih snaga, kaže: Da je neko prije 15 godina rekao da bi američki instruktori mogli obučavati bivše sovjetske oficire, gruzijske oficire, koji služe u drugoj zemlji, to bi zaista zvučalo ludo.

Sadašnje gruzijsko-američko partnerstvo u borbi protiv globalnog terorizma izazvalo je uznemirenost u ruskim vojnim krugovima. Međutim, to partnerstvo u potpunosti je u skladu sa novim realnostima koje su karakteristične za sadašnje, samostalne države tog regiona, inače bivše sovjetske republike. Snage Sjedinjenih država takođe su uspostavile svoje prisutvo i u Kirgistanu i u Uzbekistanu i proširile saradnju i sa drugim državama kaspijskog regiona nastalim raspadom Sovjetskog saveza. Gruzijski oficiri, izabrani da prođu obuku u okviru programa ”Obuči i opremi,” biće uključeni u sve vidove i rodove gruzijske armije i činiće srž anti-terorističkih jedinica te zemlje. U gruzijskim listovima bilo je nagađanja o tome da se gruzijske snage možda pripremaju za vojne udare protiv naoružanih gerilskih grupa koje djeluju u udaljenim područjima uz granicu sa Čečenijom. Međutim, zvaničnici gruzijskih snaga ističu da je obuka uz pomoć američkih antiterorističkih stručnjaka podizanje osposobljenosti gruzijske armije na viši nivo, da se ne planiraju nikakvi napadi i da je program ”Obuči i opremi“ dio međunarodnog rata protiv terorizma. Sjedinjene države su, inače, sa Gruzijskim vojnim snagama suradjivale tokom posljednje decenije, ali su teroristički napadi od 11 septembra dali novi podsticaj hitnosti njihove suradnje.

XS
SM
MD
LG