Linkovi

Anti-američke demonstracije u Berlinu 22/5/02 - 2002-05-22


Predsjednik Bush je danas stigao u Evropu. Prije dolaska u Moskvu, gdje će sa Ruskim predsjednikom Putinom podpisati sporazum o kontroli i značajnom smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, američki predsjednik će boraviti u Njemačkoj gdje njegov dolazak prate nevidjene mjere sigurnosti i anti-američke demonstracije.

Govoreći reporterima prije nego će Air Force One poletjeti za Berlin, predsjednik Bush je rekao: Naš savez mora ostati čvrst u borbi protiv globalnog terorizma. I pored toga što smo ostvarili početne uspjehe, još uvijek postoji opasnost za zemlje koje su prihvatile slobodu, zemlje kao što je naša, ili Njemačka, Francuska, Rusija ili Italija.

Ključni dio jednosedmičnog putovanja predsjednika Busha u Evropu, koji obuhvata boravak u Berlinu, Moskvi, St Petersburgu, Parizu i Rimu, je zvanična ceremonija podpisivanja sporazuma o smanjivanju i kontroli strateškog nukelaranog naoružanja u Moskvi.

Uoči današnjeg dolaska predsjednika Busha u Berlin, na desetine hiljada ljudi demonstriralo je protiv američke politike. Njemačka vlada je poduzela spcijalne mjere sigurnosti i angažirala oko 10 hiljada policajaca, što je posljeratni rekord za državnog gosta, kako bi spriječila eventualno nasilje od strane demonstranata koji protestiraju zbog politike Bushove administracije na Srednjem Istoku i mogućeg američkog napada na Iraq. Ulice su blokirane u centru grada, a dva vodena topa su u pripremi za slučaj nemira oko hotela Adlon gdje će gospodin Bush odsjesti i oko istorijskog Reichstaga, gdje će se američki predsjednik sutra obratiti njemačkom parlamentu. Od parlamentarnih zastupnika je zatraženo da u zgradu udju podzemnim osiguranim tunelima radije nego uobičajenim ulazima, iz razloga sigurnosti.

Ipak, uz svu predostrožnost, Berlin je tolerirao sinoćnje održavanje velikih demonstracija, sa desetinama hiljada demonstranata koji su, u organizaciji brojnih anti-ratnih organizacija i političkih partija, protestirali protiv Bushove posjete. Neki medju njima skandirali su parole poput: Sjedinjene Države - Teroristi, George Bush - terorista. Policija je saopštila da su demonstracije najvećim dijelom bile mirne, a njemački mediji navode izjavu samog predsjednika Busha koji je rekao da se ne boji demonstracija i koji je podržao takve znakove demokratije u akciji.

Tokom vikenda, njemački kancelar Gerhard Schroeder, sa kojim će predsjednik Bush razgovarati, jednom je njemačkom listu izjavio da će svako ko slobodu da protestvuje shvati kao pravo na nasilje - naići na odlučan i oštar otpor od strane policije.

Govor predsjednika Busha u Reichstagu, kako se očekuje biće fokusiran na rat protiv terorizma i buduće prekookenaske veze i to je jedini značajniji govor planiran na njegovom sedmicu dana dugom putu po Evropi. Ovo je njegov prvi boravak u Njemačkoj u kojoj su svježa sjećanja na njegovog oca zbog uloge u podršci ujedinjenja Njemačke nakon pada Berlinskog zida 1989. U četvrtak, po završetku posjete Njemačkoj, gospodin Bush putuje u Moskvu. Nakon Rusije, on će posjetiti i Francusku, te svoju šestodnevnu evropsku turneju okončati na sastanku lidera zamalja NATO-a u Italiji.

XS
SM
MD
LG