Linkovi

Z. Lagumdžija: SDA je odpočela prljavu predizbornu kampanju 21/5/02 - 2002-05-21


Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija optužio je Stranku demokratske akcije da je plasiranjem laži o navodnoj prodaji oružja Izraelu nanijela štetu BiH u međunarodnim odnosima. Niame, u okviru poslaničkih pitanja, na zahtjev Stranke demokratske akcije zatraženo je formiranje parlamentarne komisije koja će istražiti slučaj navodne prodaje oružja Izraelu.

Po povraku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara gospodin Lagumdžija je u Sarajevu kazao kako su dezinformacije o oružju bacile sjenu na njegov posjet, te istaknuo da je SDA započela prljavu predizbornu kampanju. On je kazao kako je tokom svoga posjeta morao objašnjavati kome je i zašto Bosna i Hercegvina prodavala oružje, koje dodaje uopće nije imala.

"Posjetu mogu ocijeniti uspješnom, ali s okusom gorčine", kazao je ministar Lagumdžija i dodao kako predizborna kampanja u BiH poprima brutalne razmjere, u kojima se ne biraju sredstva.

Inače, danas su i zvaničnici Ministarstva odbrane Federacije BiH, Mijo Anić i Ferid Buljubašić na konferenciji za novinare govorili o prodaji naoružanja. Neposredno prije toga federalni premijer Alija Behmen je na zasjedanju Zastupničkoga doma izjavio da oružje nije prodato Izraelu već Kamerunu, što su novinarima potvrdili čelnici ministarstva obrane. Ministar Anić kazao je da je nakon naloga SFOR-a da se naoružanje ostalo nkon Daytona treba uništiti ili prodati, raspisan tender, na kojeg se javila firma Unis promeks, kojoj je jedan dio naoružanja prodat. Radilo se, prema riječima ministra Anića o četrdesetak transportera, uglavnom neispravnih, koje je ova firma prodala krajnjem korisniku- Kamerunu. Prodaja je, dodao je išla preko jedne ciparske firme i trgovina je, ustvrdio je ministar, tekla legalno i uz znanje vlade. To je potvrdio i zamjenik ministra Buljubašić navodeći kako je prodato oružje za federalnu Vojsku proglašeno nepotrebnim, zastarjelim, bez rezervnih dijelova i dokumentacije. Oni su demantirali mogućnost da je BiH ikada ikome i mogla prodati oružje koje je navedeno u medijima, jer ga nije imala. U donacijama koje je Bosna i Hercegovina dobijala, ustvrdili su gospoda Anić i Buljubašić nije bilo oružja o kojemu se govorilo. No, da je propusta bilo, uvjerili su se, jer tvrde, u dokumentaciji je pronadjeno da je bivša vlast prodavala naoružanje i vojnu opremu zemljama koje su predstavljale krizna žarišta i sumnjiva tržišta.

XS
SM
MD
LG