Linkovi

Granate nisu bile za izvoz, jer su nadjene spremne za upotrebu,13/5/02. - 2002-05-13


Policija je danas saopštila kako istragom treba da bude utvrđeno da li su granate proizvedene u legalno organizovanoj vojnoj industriji, te ko je odgovoran za njihovo nelegalno uskladištavanje. Ministar unutrašnjih poslova HNK, Goran Bilic na pres-konferenciji u Mostaru rezimiora je rezultate akcije koju je prije nekoliko sedmica te tokom vikenda proveo SFOR u podrumima tri fabrike u Mostaru. Gospodin Bilić rekao je da je pronađeno preko 9000 minobacačkih granata kalibra 120 mm, te oko 2 tona baruta, u skrivenim dobro zazidanim tajnim skladištima. Radi se o municiji proizvedenoj tokom 1995. i 1996. godine. Istraga se – rečeno je na policijskoj pres konferenciji – vodi najprije u pravcu da se utvrdi da li je vojna industrija, koja je u ovim fabrikama postojala tokom rata – bila legalna ili ne. Govori kantonalni ministar unutrašnjih poslova, Goran Bilić:

U to doba kada je bilo ratno vrjeme moguce je da to ni je upisano u sudski registar a da postoji odluka vlade republike BiH. Postoji odluka ministarstva odbrane i li ministarstva o takvoj namjenskoj vojnoj proizvodnji i onda bi tada te granate pripadale naravno armiji BiH. Da li one pripadaju pojednistvu to stvarno ne mozemo reci jer ne imamo nikakvih cinjenica da tako nesto kazemo a sve ide na to da one pripadaju naravno ako je postojala namjenska proizvodnja onda pripadaju armiji BiH.

Ministar Bilić je rekao i kako pronađene granate nisu bile namijenjene za transport, nego su praktično bile spremne za upotrebu, čime je odbacio špekulacije o mogućoj trgovini oružjem. Druga faza istrage vodi se s ciljem utvrđivanja ko je odgovoran za to što pronađena municija nije prijavljena nakon Daytona i što je uskladištena i u urbanim zonama. Ministar unutrašnjih poslova Goran Bilić govori:

Kako bi se utvrdile i odgovorne osobe za kasnija dogadjanja koja nastaju nakon prestanka namjeske vojne proizvodnje I lokaciski ne pravilno uskladistenje ekspozivskog materijala. Ne prijavljeno zasticeno sa postavljenim zamkama za eventualni pristup. Raditi cemo na utvrdjivanju cinjenica vozanih za uskladisnost granata I njihove kasnije eventualne namjene.

Cijeli problem za VOA objašnjava komesar policije HNK, Dragan Brkić:

Bez obzira da li postoji i li ne postoji odluka vlade BiH ministarstva industrije odbrane i tako dalje. Poslje 1995 godine, poslje Dayton sporazuma bila je obaveza tih koji su proizvodili ili skladistavali te granate da njih prijave I MUPu i da ih prijave SFORu, ITTFu i tako dalje.

Pitanja hrvatskih novinara odnosila su se i na moguću vezu pronađenih granata sa terorizmom. O tome je ministar Goran Bilić rekao:

Sto se tice terorisma sada za sada ne ima nikakvih elemenata jer treba odjenjiti namjenu ovih granata koje su najdjene pa tek onda neke presude praviti, ali naravno s tim trebamo uvjek biti oprezni jer terorisam je nesto protiv cega se svi borimo i ne bi to u oci stavlja sada u prvi plan nase istrage.

Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK saopštilo je da je u vezi sa slučajem velikog broja pronađenih granata u toku kriminalistička obrada šest lica, za koje je ministar Bilić rekao da se radi o visoko rangiranim osobama.

XS
SM
MD
LG