Linkovi

Clinton kao Oprah Winfrey?! 8/5/02. - 2002-05-08


Bill Clinton ostaje jedan od najkontrovreznijih američkih političara modernog doba. Oni koji ga vole hvale njegovo upravljanje ekonomijom tokom osam godina provedenih u Bijeloj Kući. Oni koji ga preziru ističu skandal oko njegove seksulane veze sa Monicom Lewinski i pozivanjaja na opoziv sa predsjedničke pozicije, koji je potom uslijedio od Kongresa. Nedavno istraživanje koje se tiče rangiranja predsjendika kroz istoriju, a koje su izvršili istoričari, pokazuje da se gospodin Clinton nalazi negdje u sredini u grupi od 43 američka predsjendika. Ova ga je informacija razljutila tokom intervjua za History chanel na kablovskoj televiziji, i tada je rekao:

Mislim da je većina tih istoričara koji su radili na ovom istraživanju ,osam godina čitala novine i mogu se kladiti da ne bi prošli test , kada biste ih upitali šta smo to kao administracija učinili. U stvari, ja sam razgovarao sa nekolicinom, i zapanjuje me ono što na njih utječeda formiraju mišljenje. Međutim, ja sam vrlo smiren. ne pridajem tome važnost. Vjerujem da će za 30 godina o tome progovoriti činjenice, kazao je gospodin Clinton.

Bivši američki predsjendici su krenuli bezbrojnim stazama nakon napuštanja predsjeničke pozicije. Allan Lichtman je predsjensdički istoričar na univerzitetu American u Washingtonu.

Veliki broj predsjendika je ostao uključen u politiku, i to većinom u 19 . vijeku. John Quincy Adams je nekoliko puta bio kongresmen u Kongresu Sjedinjenih Država. Millard Fillmore i MArtin Van Buren su se ponovo bili natjecali za predsjendika kao članovi neke treće stranke, mimo demokrata i republikanaca. Evo i primjera bivšeg predsjendika Jimmy-ja Cartera, koji je sada , zbog onog što je uradio, popularniji nego za vrijeme njegovog predsjendikovanja. Ponovno povjesničar Lichtman:

Drugi model koji se javlja kao postžpredsjednička aktivnost, jest javna služba i to je je uistinu model Jimmy-ja Cartera koji je radio na izgradnji kuća za beskućnike,i koji je više navrata djelovao kao ambasador u problematičnim dijelovima svijeta.

Predsjendik Clinton bi mogao pratiti primjer bivšeg predsjendika Geralda Forda koji se jednostavno povukao iz javnog života. Međutim, profesor Lichtman kaže da se , poznavajući Billa Clintona ,ne bi smio u to kladiti. Pored toga mnogi analitičari i istoričari vjeruju da Bill Clinton ne može odoljeti tome da pokuša uljepšati svoju umrljanu političku ostavštinu. U međuvremenu ,dok ne odluči šta dalje, bivši američki predsjednik Bill Clinton se fokusira na sakupljanju novca za , u Sjedinjenim DRžavama tradicionalnu predjsendičku biblioteku, za njega u rodnom Arkansasu, koja se treba otvoriti 2004 godine.

XS
SM
MD
LG