Linkovi

Piratstvo ugrožava muzičku industriju, 06/05/02. - 2002-05-06


Mitch Glazier iz Američkog udruženja kompanija i firmi koje se bave snimanjem muzičkog materijala, procjenjuje da se sada usluga izuzetno brzog pristupa Internetu koja stoji na raspolaganju svim ovdašnjim vlasnicima kompjutera, posebno često koristi za besplatno kopiranje muzike. Takva vrsta piratstva, kaže on, veliki je danak koji plaća muzička industrija.

Prodaja snimljene muzike opala je za 10 procenata prošle godine, i to nakon što je ta prodaja protelih godina stalno rasla, kaže gospodin Glazier i dodaje: Umjesto prodaje 60 miliona primjeraka kompakt diskova sa najvećim muzičkim hitovima prošle godine, mi smo prodali 40 miliona, što je pad prodaje za jednu trećinu. 23 procenta, a to je bezmalo svaka četvrta osoba, onih koje smo obuhvatili našim istraživanjem , je izjavilo da više ne kupuje muziku jer je mogu snimiti, odnosno kopirati besplatno.

U kratko, gospodin Glazier smatra da nesto mora biti učinjeno ili će američka muzička industrija biti uništena. Međutim, mnogi od onih koji piratski skidaju muziku sa Interneta sebe radije smatraju osobama koje muziku promoviraju, a ne lopovima. Oni tvrde da je Internet demokratizirao muziku i omogućio mnogim nepoznatim umjetnicima, koje vrhunske muzičke kuće nisu prihvatile, da njihovu muzika čuje široka publika. John Simeone, 28-godišnjak, kaže da s vremena na vrijeme kopira muziku sa Intereneta. Da li osjeća neku vrstu krivice? Muzička industrija je dobro profitirala na osobama sličnim meni.... Ne, ne osjećam krivnju. Samo sa komercijalno, profitabilno vrijednim grupama i pojedincima muzička industrija potpisuje ugovore. Na taj način zapravo muzičke kuće sebe isključuju iz određenog dijela tržišta i sada postaju uznemirene činjenicom da ljudi koji čine to tržište ne kupuju ono što te kuće snimaju i prodaju. Mitch Glazier iz Američke asocijacije kompanija i firmi koje se bave snimanjem muzike se nada da bi inoviranjem tehnologije čak moglo omogućiti muzičkoj industriji da stane u kraj piratstvu. U međuvremenu, kaže on, ta industija pokušava uvjeriti javnost da je priratsko kopiranje muzike krađa i ozbiljan prestup. U ovo vrijeme kada kupci u Sjednjenim državama kupuju mnogo više praznih kompakt diskova nego onih na kojima je snimljena muzika, muzička industrija očajnički nastoji do javnosti poslati ovakve i slične poruke.

XS
SM
MD
LG