Linkovi

Šainović najodgovorniji za zbivanja na Kosovu, 3/5/02 - 2002-05-03


Svjedoceci pred Haški sudom, kosovski predsjednik je izlozzio svoje vidjenje "razvoja krize" do ukidanja autonomije i, deset godina potom, intervencije NATO. Opisao je kako je Kosovo stavljeno pod politicki patronat i kontrolu snaga sigurnosti Srbije, te kako su se na njemu postepeno razvijale "paralelne institucije"kosovskih Albanaca. S tim u vezi, tuzzitelj Geoffrey Nice je upitao Rugovu: -Da li ste strahovali od onoga sto bi moglo proizaci iz tadasnjeg politickog razvoja dogadjaja? Na to pitanje je gospodin Rugova odgovorio: - Da, kao sto sam rekao, mi smo bili za miroljubiva rjesenja, za miroljubivu politiku, ali smo bez obzira na to bili zastraseni mogućnošću da, ako to bude dugo trajalo, gradjani bi mogli na neki način reagirati zbog sve veće represije nadnjima. Rugovino svjedocenje o susretima sa Miloševicem, u proljece 1998. i 1999. godine, trebalo bi da pokaze da je optuzeni u to vrijeme dobro znao šta se dogadja na Kosovu i da je imao punu kontrolu nad situacijom. Tuzitelj Nice: - Prilikom vaseg susreta sa optuzenim da li ste mu govorili o nasilju i represalijama koji su se desavali na Kosovu? Današnji svjedok optuzzbe, Ibrahim Rugova, odgovorio je potvrdno:

-Mi smo kazali da je situacija na Kosovu losa i da je bilo jako puno nasilja i represija i naravno on je to opravdao rekavsi da drzava mora reagirati jer je tamo bilo terorista. Takodjer sam spomenuo pitanje neovisnosti.

Kosovski predsjednik je pomenuo kako je susretu sa Miloševicem , što se zbio aprila 1999. godine, i na koji je otišao "protiv svoje volje", prisustvovao i Nikola Sainovic, bivši potpredsjednik jugoslovenske vlade, a od juce pritvorenik Haškog suda.

Sainovica je Rugova danas opisao kao "najodgovorniju osobu za zbivanja na Kosovu", tvrdeci kako "niko nije imao veca ovlaštenja od njega".

Sam Sainovic, medjutim, ima nešto drugaciju sliku o vlastitoj ulozi u kosovskim zbivanjima- on se ovog poslijepodneva, izlazeci po prvi pred haške sudije, izjasnio nevinim po svih pet tacka optuzznice, koje ga terete za zlocine protiv covjecnosti i kršenje zakona i obicaja ratovanja. Sainovic se nalazi na istoj optuzznici koja Slobodana Miloševica, Dragoljuba Ojdanica, Vlajka Stoiljkovica i Milana Milutinovica tereti za progone, nasilno premještanje, deportacije i ubojstva koje su srpske snage, prema optuzznici, pocinile na Kosovu u ljeto 1999. godine. Od petorke, koja je u optuzznici opisana kao "udruzzeni zlocinacki pothvat", vec se trojica - Miloševic, Ojdanic i Ssainovic - nalaze u pritvoru Tribunala; Vlajko Stoiljkovic, bivši šef srbijanske policije pocino je samoubojstvo, a Milan Milutinovic je još uvijek predsjednik Srbije.

XS
SM
MD
LG