Linkovi

U četvrtak u Washingtonu susret Busha s liderima Evropske zajednice 1/5/02 - 2002-05-01


Lideri evropske unije sastaju se u četvrtak ovdje u Washingtonu sa predsjednikom Bushom u okviru godišnjeg američko-evropskog samita. Međutim, rastuća suradnja u borbi protiv terorizma može biti zasjenjena političkim razlikama u odnosu na srednjeistočnu krizu i razmiricama vezanim za promet čelikom. Očekuje se da će Srednji istok dominirati dnevnim redom današnjeg američko-evropskog samita. To je jedno od pitanja koje dijeli Evropljane i Amerikance unatoč javnim naporima obje strane da se predstave kao jedinstven front. U Washingtonu raste nezadovoljstvo nekih američkih zvaničnika i kongresmena zbog širokih evropskih simpatija prema Palestincima i njihovoj borbi protiv Izraela. S druge strane, Evropljane - kako oni gledaju na to - frustrira američka popustljivost prema izraelskom premijeru Arielu Sharonu i njegovom tvrdokornom nastojanju da vojnom silom slomi, kako to Sharon kaže, terorističke mreže na Zapadnoj obali. Predsjednik Evropske komisije Romano Prodi, koji će zajedno sa španskim premijerom Jose Maria Aznarom predvoditi delegaciju Evropske unije, rekao je , prije polaska za Washington, novinarima u Brusselsu da pozdravlja dogovor, postignut uz posredovanje i podršku Sjedinjenih država, o okočanju blokade sjedišta palestinskog lidera Yassera Arafata u Ramalli. Međutim, gospodin Prodi smatra da je izraelsko blokiranje misije Ujedinjenih naroda da se ustanove činjenice o izraelskom napadu na izbjeglički kamp u Jeninu neprihvatljivo: Gospodin Prodi kaže da izraelska armija, ako nema šta da krije, nema ni razloga da odlaže početak misije Ujedinjenih naroda. Po njemu, misija je šansa za Izrael da pokaže i dokaže da se u Jeninu nije desilo ništa što je za skrivanje.

Evropljani strahuju i od mogućnosti da Sjedinjene države iskoriste rat protiv terorizma kao opravdanje za mogući napad na Irak. Gospodin Prodi je, međutim rekao da pitanje Iraka nije na dnevnom redu predstojećeg američko-evropskog samita, ali priznaje da je zabrinut da bi vojna akcija protiv Iraka mogla potkopati svjetsko anti-terorističko savezništvo. S druge strane, pomoćnica američkog državnog sekretara Elizabeth Jones, je na pres konferenciji održanoj takođe u Brusselsu izjavila da su Sjedinjene države u stalnim konsultacijama sa evropskim prijateljima i saveznicima i istakla:

Mi te konsultacije cijenimo vrlo, vrlo značajnim. Ne mislimo da su Sjedinjene države jednostrane. Ineče ne bili bili ovdje. Ne bi bilo naših samita, ne bi bilo sastanaka i razmjena mišljenja u okviru NATO saveza. Svuda i u svakom trenutku konsultujemo se evropskim prijateljima i saveznicima. Gospođa Jones je dodala da se Sjedinjene države nadaju da mogu riješiti i drugi iritirajući problem u trans-atlantskim odnosima - američku odluku da na neke uvozne proizvode od čelika uvede carinske tarife i do 30 procenata. Evropska unija je odlučna da izvrši pritisak i da se proizvođači čelika obeštete za gubitke koji će imati ili, ako to Washington odbije, vrati milo za drago uvođenjem carinskih tarifa za brojne američke izvozne proizvode. Unatoč ovim problemima, na američko-evropskom samitu će se, kako se očekuje, posebno podcrtati koraci na jačanju saradnje Sjedinjenih država i zemalja Evropske unije u borbi protiv terorizma, kao i saradnja službi i agencija koje se bave provođenjem zakona i nadzorom nad finasijskim operacijama. Upravo prošlog tjedna Evropska unija je najavila da će početi pregovore sa Washingtonom o sporazumima o ekstradiciji i saradnji sudova. Doduše, taj bi proces mogao biti usporen zbog evropskog protivljenja smrtnoj kazni koja postoji u Sjedinjenim državama i mogućnosti da Washington koristi vojne sudove za suđenje ne-američkim državljanima osumnjičenim za terorizam.

XS
SM
MD
LG