Linkovi

Mrtvima se oduzima i ono posljednje pravo - da budu ljudski sahranjeni 30/4/02 - 2002-04-30


Članovi Predsjedništva BiH Beriz Belkić, Živko Radišić i Jozo Križanović organizirali su danas u Sarajevu sastanak sa predstavnicima udruženja nestalih osoba sa područja cijele BiH, na osnovu zaključka od 18. januara ove godine. Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, sastanku su prisustvovali i predsjednici entitetskih komisija za traženje nestalih osoba, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe i Međunardnog komiteta Crvenog križa. Evo što je o značaju ovog skupa kazao gospodin Mašović:

”Razgovaralo se o potrebi razmjene informacija, o sudbini nestalih na medjuentitetskom nivou. To znači da minstarstva unutarnjih poslova, pravde, odbrane, pa i vojske razmjene informacije o sudbini nestalih osoba. Potom se razgovaralo o snošenju troškova ukopa i sahrana exhumiranih žrtava. Razgovaralo se, takodjer, o potrebi formiranja Državne komisije za traženje nestalih, koja bi dijelovala na cijelom prostoru BiH. Nažalost, gledišta su još udaljena. Saradnja je trenutno korektna, ali pasivnog karaktera. Predstavnici jedne entitetske komisije su prisutni na exhumacijama koje vrše predstavnici one druge entitetske komisije. Mi ćemo dugo, čini se lutati u magli dok ne shvatimo da je pitanje razrješavanja sudbine nestalih osoba neodvojivo od pitanja hapšenja ratnih zločinaca, jer oni su ti, koji raspolažu informacijama o masovnim grobnicama Srebrenice, prijedora, Vlasenice, Zvornika, Bratunca, Rogatice, itd. U hapšenje zločinaca treba da se uključe i entiteske vojske. Čini mi se da nije opravdano da se stalno ukazuje na SFOR, na snage NATO-a. Ako oni mogu biti uključeni u hapšenje ratnih zločinaca ne vidim zašto se i entitetske vojske ne bi uključile.

Nedeljko Mitrović je predsjedavajući Komisije za traženje nestalih Republike Srpske koji je prisustvovao današnjem sastanku sa članovima Predsjendištva BiH. Predsjendištvo kao državna institucija ima moralnu i drugu obavezu da pomogne pri rješavanju problema nestalih lica, kaže gospodin Mitrović u razgovoru sa Adnanom Rondićem i nadalje govori o suradnji sa komisijama i udruženjima koje se bave traganjem za nestalim osobama iz Federacije BiH.

”Još se surećemo sa nedostatkom informacija o sudbini nestalih i sa velikim brojem izmještenih grobinica, koje su izmještene poslije rata. Dobra je okolnost da će uskoro proraditi DNK laboratorija koja će olakšati identifikaciju žrtava.“

XS
SM
MD
LG