Linkovi

U BiH svjesni teškoća, ali zadovoljni 24/4/02 - 2002-04-24


Beriz Belkić, član Predsjdništva BiH Washington-Strazburg: telefonom Mirela Bruk

Gospodin Belkić je posebno ukazao na obaveze koje stoje pred BiH nakon njenog zvaničnog prijema u Vijeće Evrope.

B.BELKIĆ: Mi hitno moramo izvršiti reformu pravosudnog sistema koji je neefikasan i zahvaljujući takvoj nesposobnoj strukturi imamo žestoku pojavu organiziranog kriminala, imamo raspoloženje u javnosti koje je tako definirano da ne vjeruje ni vlastima ni pravosudnom sistemu. Moramo završiti projekat Državne granične službe, uspostaviti Agenciju za zaštitu i informisanje i još neke institucije vezane za ekonomsku saradnju i funkcionisanje medjudržavnih odnosa. Naravno, povratak raseljenih lica i izbjeglica je absolutni prioritet i posebna kacija i napori su potrebni na usaglašavanju državnog budžeta, a iza toga sljedi zakonski projekat, koji će omogućiti BiH izvorno finansiranje, da se državni budžet ne alimentira od entiteta, kao do sada, nego da se uspostavi direktno neovisno finansiranje države. U tom abijentu će se paralelno raditi socijalne i ekonomske reforme čiji uspjeh ovisi od toga koliko uredimo pravni okvir i koliko harmoniziramo postojeći zakonski sistem iz oblasti ekonomije. Tu prije svega mislim na poreski sistem da bi dobili jedinstven ekonomski prostor i tada imamo šanse da odgovorimo na trenutno najbitnija pitanja u BiH kao što su zapošljavanje, matreijalna budućnost ljudi i motiv za opstanak u ovoj državi.

VOA: Šta običan čovjek u BiH, kada je riječ o ekonomskim efektima može očekivati od prijema BiH u Vijeće Evrope i kako brzo?

B.BELKIĆ: U ovom trenutku, u smislu da će biti više posla, bolje penzije, bolja zdravstvena zaštita i sve ostale javne usluge prema ljudima i ostale promjene, neće se brzo desiti. Ali, problemi će se moći rješavati u povoljnijem ambijentu, u ambijentu sigurnosti i ambijentu koji vas obavezuje na ponašanje, na uvodjenje standarda, prilogadjavanje zakondovastva evropskom, itd. Sada je našim gradjanima dostupan Evropski sud za ljudska prava, a daklaracije koje je država BiH podpisivala i podpisuje dobiće jednu drugu dimenziju jer će biti primjenjive. Mi ćemo biti pod stalnim monitoringom, tako da kažem.

Sarajevo: Senka Kurtović

Brojna su saopćenja kojima se u Sarajevu izražava zadovoljstvo prijemom BiH u Vijeće Evrope. SDP BiH je današnji dan nazvala povijesnim ističući da je to konačna potvrda da otpadaju sve teze kojima se opstojnost BiH vezivala za stanje u regionu. Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Karlo Filipović podsjetio je kako prijem BiH u Vijeće Evrope podrazumjeva i ispunjenje dodatnih obaveza, koje će, kako je rekao, značiti uspostavu života i rada u BiH po evropskim standardima. On je posebno istaknuo suradnju sa Haškim tribunalom, hapšenje osumnjičenih za ratne zločine, reformu pravosudja i tužiteljstva, te povratak izbjeglica i raseljenih lica. Čestitke gradjanima BiH uputila je i Misija OSCE-a, koja naglašava kako će Vijeće Evrope biti korisno za sve gradjane, posebice u zaštiti njihovih prava i interesa. Misija UN-a ocjenjuje da će članstvo u Vijeću Evrope jačati odnose BiH i njenih susjeda i doprinijeti stvaranju većeg povjerenja stranih investitora. Budući da ove godine Misija UN-a okončava mandat u BiH, njeni zvaničnici su uvjereni da će iza nje ostati reformirane institucije za provedbu zakona. Čestitke su stigle i iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, te od ambasadora Jugoslavije u BiH.

Banja Luka: Dragan Stegić

Ulazak Bosne i Hercegovine u Savjet Evrope je najvažniji događaj u posljednjih pet-šest godina i veoma važan događaj za njenu budućnost. Izjavio je danas u Banjaluci, predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović, izražavajući zahvalnost predstavnicima međunarodne zajednice što su ispoljili razumijevanje, iako Bosna i Hercegovina nije formalno ispunila sve uslove za prijem u Savjet Evrope.

Pred nama je jedan period u kojem treba,u jednom razumnom periodu,da usvojimo niz dokumenata koji su osnova za ulzak svake članice u Savjet Evrope.

Mirko Šarović je istakao i pozitivnu ulogu Republike Srpske za prijem Bosne i Hercegovine u Savjet Evrope.

Značajan doprinos ulasku BiH u Savjet Evrope dala je i Republika Srpska. Mislim da to treba uočiti, možda i ključan doprinos, posebno u svojoj političkoj stabilnosti ali i davanju svog glasa ili usvajanju ključnih dokumenata na nivou zajedničkih organa Bosne i Hercegovine, posebno, izbornog zakona pa i ustavnih promjena, ako hoćete. Predsjednik Republike Srpske, Mirko Šarović je u obraćanju ovdašnjoj javnosti poručio da je prijem Bosne i Hercegovine u Savjet Evrope, samo prvi korak u integracijama koje su prisutne na ovim prostorima te daRepublika Srpska, treba aktivno učestvovati u njima.

XS
SM
MD
LG