Linkovi

Nema finansijske pomoci bez konkretnih poteza u suradnji s Hagom 24/4/02 - 2002-04-24


Rok koji je američki Kongres postavio - 31. mart - bio je i prošao. A američki državni sekretar još uvijek nije potvrdio da je Jugoslavija ispunila uvjete koji su postavili članovi Kongresa. Govoreći nezvanično, američki zvaničnici su Srbiju pohvalili što je ispunila neke od tih zahtjeva, ukidajući finansijsku pomoć vojsci RS, otvarajući vojne arhive na uvid istražiteljima Tribunala i usvajajući zakon o saradnji sa Haškim sudom. Ono što, medjutim, američki zvaničnici zvanično traže jeste izručenje haških optuženika, za koje se vjeruje da su u Srbiji i Crnoj Gori. Najtraženiji medju njima su bivši lider bosanskih Srba, Radovan Karadžić, i general Ratko Mladić. Tokom sastanaka sa predstavnicima Bushove administracije, gospodinu Labusu je rečeno: dok god Beograd ne izruči ključne optuženike - Sjedinjene Države će se protiviti daljoj pomoći Srbiji od strane Svjetske Banke i MMF-a. Jedan veliki kredit Medjunarodnog Monetarnog Fonda je upravo ovih dana u potpunosti definiran, ali je njegovo zvanično potpisivanje, zakazano za početak maja, odgodjeno - kako bi se Beogradu dalo više vremena.

Sharon Fisher vrši analizu srbijanske ekonomije za potrebe DRI-Wefa, washingtonske agencije za ekonomska predvidjanja. Ona kaže da je pomoć MMF-a Beogradu neophodno i hitno potrebna, i dodaje da vjeruje da bi Zapad trebao biti darežljiv u podršci koju pruža ekonomske reformiste u toj zemlji: Mislim da je veoma značajno da medjunarodna zajednica podrži ovu vladu u Srbiji. Da osigura da ona ostane na vlasti. Oni su orijentirani ka reformama. Ono što bi došlo umjesto njih bilo bi svakako mnogo gore.

U intervjuu za Glas Amerike , gospodin Labus je naznačio da je vjerovatno da će 6 ili 7 optuženika za ratne zločine biti izručeno u Hag u narednih nekoliko dana. On je takodje rekao da je sa vršiocem dužnosti direktora MMF-a, Horstom Koehlerom, imao veoma srdačne razgovore i da je on lično podržao kredit u visini od 800 miliona dolara koji treba da bude odobren Jugoslaviji. I američki zvaničnici snažno podržavaju dodjelu tog kredita, ali kažu da neće glasati za njega dok od State Departmenta ne bude ovjereno da se Srbija ponaša u skladu sa zahtjevima američkog Kongresa. Oni dodaju da se nadaju da će takva potvrda stići do 1. maja. Gospodja Fisher kaže da je novčana injekcija Jugoslaviji hitno potrebna kako bi se osiguralo da se nastavi reformski zamah koji je tamošnja vlast pokrenula. Ona dodaje da je njihova vlada sada suočena sa ogromnim izazovom u prelasku na drugu fazu reformi - što podrazumijeva privatizaciju industrije, otvaranje radnih mjesta i privlačenje direktnih stranih ulaganja, na koja, medjutim, računaju i druge balkanske zemlje.

XS
SM
MD
LG