Linkovi

M.Wheeler direktor Bosna projekta ICG-a o ustavnim promjenama 17/4/02 - 2002-04-17


Direktor projekta Bosna Medjunarodne grupe za krize sa sjedištem u Sarajevu, Mark Wheeler u razgovoru za Glas Amerike sa kolegom Omerom Vatrićem, kaže da nije optimista da će Parlament Federacije BiH sutra usvojiti ustavne promjene u skladu sa Sarajevskim sporazumom uglavnom zbog toga što promjene usvojene od strane Narodne skupštine Republike Srpske krše taj sporazum u više ključnih tačaka.

M.WHEELER: Da, problem je naravno u tome da je Republika Srpska usvojila amandmane na entitetski ustav na način koji pokazuje u kojoj je mjeri režim u tom entitetu nepošten u smislu ozbiljnog prihvatanja ustavne jednakosti naroda. Ono što su Srbi u praksi uradili jeste da su prihvatili sve ustupke koje su im partije iz Federacije ponudile i onda su izbjegli sve što su mogli iz sarajevskog sporazuma. Naravno, Srpski lideri tvrde da su na to imali pravo, jer prema njima, Sarajevski sporazum nije bio ništa drugo nego osnova za pregovore, a ne skupina propisa koje amandmani na entitetske ustave treba da sadrže.

VOA: Upitan da li je moguće, prema ustavnim amandmanima koje je usvojila Narodna Skupština Republike Srpske ostvariti jednakost tri konstitutivna naroda i prava ostalih na području Republike Srpske, gospodin Wheeler je odgovorio:

M.WHEELER: Ne. Oni su unapredjenje trenutne situacije, ali nisu dovoljno adekvatni da bi dozvolili Federaciji BiH da krene naprijed i koristi Sarajevski sporazum kao osnovu za vlastite ustavne amandmane. Drugim riječima, princip simetrije, koji je izuzetno važan za partije u Federaciji BiH, više se ne može vidjeti ukoliko Medjunarodna zajednica, konkretno Visoki predstavnik dozvoli amnadmanima usvojenim od Narodne Skupštine Republike Srpske da ostanu. To znači da postoje vrlo male šanse da sutra Parlament Federacije BiH usvoji amandmane predložene od vlade Federacije, koji su zasnovani na Sarajevskom sporazumu bez naznaka od Narodne Skupštine Republike Srpske ili što je mnogo vjerovatnije od Visokog predstavnika da će on osigurati da su amandmani na ustav Republike Srpske u punoj suglasnosti sa Sarajevskim sporazumom. Jedini način da Federacija može krenuti naprijed i prihvatiti Sarajevski sporazum i amandmane na tom sporazumu zasnovane jeste da dobije uvjeravanja da će Republika Srpska učiniti isto.

VOA: Upitan o primjedbama HDZ-a i SDA, koje nisu potpisnice Sarajevskog sporazuma, gospodin Wheeler za Glas Amerike kaže:

M.WHEELER: Njihove su primjedbe, naravno, predvidljive i veoma su sebične i uglavnom usmjerene u pravcu izborne kampanje. Protivljenje HDZ-a moglo se predvijeti od samog početka, dok SDA primjedbe stavlja na odsustvo simetrije izmedju entiteta u primjeni ustavne jadnakosti naroda i u biti nema velikih praktičnih primjedbi na Sarajevski sporazum. Ukoliko bi iznenada Visoki predstavnik pružio jaka uvjerenja, što je malo vjerovatno, da će biti ostvarena simetrija, moglo bi se desiti da SDA razmotri svoje trenutno protivljenje predloženim amnadmanima; ali kako stvari sada stoje, SDA i HDZ će glasati protiv amandmana na sutrašnjoj sjednici Parlamenta Federacije BiH. Time će oni biti poraženi , što praktički stavlja Visokog predstavnika u poziciju da razmisli o nametanaju amnadmana u oba entiteta. Čuo sam da će se Upravni odbor za provedbu mira u BiH sastati sutra, predpostavlja se nakon zasjedanja Parlamenta Federacije BiH, na kojem će, predpostavljam biti odlučeno da li je nametanje potrebno.

VOA: Kako Visoki predstavnik može nametnuti ustavne amandmane. Možete li biti konkretniji, upitali smo direktora projekta Bosna Medjunarodne grupe za krize Marka Wheelera.

M. WHEELER: To je vrlo jednostavno. S obzirom da Sarajevski sporazum postoji, pa prema tome i uvjeti za implementaciju i ja ne bi bio iznenadjen da pravni tim Ureda Visokog predstavnika već odvano nije pripremio nacrte amandmana koji sadrže odrednice Sarajevskog sporazuma.

XS
SM
MD
LG